Bert Huisjes vond toespraak Terlouw ‘typisch VARA’

Bert Huisjes, de baas van omroep WNL, verbaast zich over de lovende reacties op de toespraak van D66-coryfee Jan Terlouw in De Wereld Draait Door. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Terlouw gaf aan dat hij het zo erg vindt dat er plastic in de oceaan drijft en dat we geen touwtjes meer door de brievenbus durven te hangen om de deur te openen. “Ik zie het enthousiasme op alle redactie en bij mensen op Twitter, maar ik kreeg er eigenlijk een beetje kromme tenen van“, aldus Huisjes.

Volgens Huisjes is Terlouw medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie. “Ik wil niet onsympathiek overkomen, maar het was wel echt een verhaal, waarvan ik dacht: je bent er allemaal zelf bij geweest. Hij heeft het over ‘een touwtje uit de brievenbus’, waar hebben we het over?

Terlouw is een cultuurpessimist, aldus Huisjes. “Hij is er zelf bij geweest en heeft in het centrum van de macht gezeten. Hij heeft zich erg beklaagd over de liberalisering van onze maatschappij, maar die man is van oudsher liberaal en slaat nu linksaf. Hij komt nu met een CDA-thema van ‘geef de aarde goed door’.”

Het is typisch VARA: een beetje belerend, het vingertje omhoog, ‘jongens, let toch op’. Eigenlijk zie je dat de VARA D66 een beetje omhelst en de PvdA verlaat. Kennelijk kunnen ze daar hun geluk niet meer vinden. Ik vind het goed dat dit op de NPO wordt uitgezonden, maar het is wel hartstikke links.”

Ik heb respect voor de makers van het programma, maar ik vind het wel zo ontzettend politiek correct. Wat heeft hij er zelf aan bijgedragen? Het is natuurlijk wel heel makkelijk om vanuit je kasteel in Twello de aarde te beschouwen. Ik vind hem als kinderboekenauteur beter.”

Er zijn meer kritische mensen te vinden. Jan Eikelboom, verslaggever van de NOS, zegt bijvoorbeeld: “De enthousiaste reacties hierop zijn volgens mij meer te verklaren vanuit de passie dan vanuit de inhoud, die immers niets nieuws is.”

En mediadeskundige Mark Koster: “Ben ik echt de enige die het ‘bijzondere pleidooi’ van Jan Terlouw makkelijk, sentimenteel en gratuit vind? Jan Terlouw overdrijft. Hij is een sentimentele populist met een boodschap die wordt gevroten als roze koek met te veel glazuur.

GeenStijl merkt op dat Terlouw heel veel vragen stelde, maar geen antwoorden gaf. Het weblog weet wel wat het antwoord van Geert Wilders zou zijn op de vraag waarom die touwtjes weg zijn: “Omdat er een deur naar links een Marokkaanse gezin woont met twee criminele tienerzoons, en omdat er drie deuren naar rechts zes Somaliërs met een uitkering en een qat-verslaving wonen.

Dat zou óók een generalisering van Wilders zijn, en een constatering die op zichzelf niets oplost – maar het is wel een openingszet die een betere poging doet om tot waarheidsvinding te komen.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen