AD onverbiddelijk: ‘Voetbal op Veronica scoort niet’

NOS-baas Jan de Jong heeft volgens het AD gelijk. ‘Voetbal op Veronica scoort niet’, kopt de krant vandaag groot op zijn tv-pagina. Dat is te lezen in de kiosk. Het Champions League-voetbal is nu twee jaar weg bij de NOS: vorig tv-seizoen was het toernooi te zien op SBS 6, dit tv-seizoen op Veronica. En daar trekken de wedstrijden veel minder bekijks, heeft het AD berekend. Volgens de krant was de competitie op SBS 6 goed voor 1,6 miljoen kijkers, terwijl dat gemiddelde bij Veronica 1,2 miljoen is.

Het gaat om een afname van 450.000 kijkers, al merkt SBS in de krant wel op dat het aantal tv-kijkers sowieso afneemt. In commerciële marktaandelen (20 tot 49 jaar) gemeten scoorde de CL in het laatste NOS-jaar 19,4 procent marktaandeel, in het SBS 6-jaar 20,2 procent en nu bij Veronica 16,3 procent.

Het Champions League is verhuisd naar Veronica, omdat het op SBS 6 de ankers van die zender in de weg zat: Hart van Nederland en Shownieuws. Door uit te wijken naar de zusterzender, hoopte SBS als geheel te groeien.

Dat is niet gelukt, meent het AD. De krant stelt dat SBS in de maanden september tot en met november is gedaald van 21,3 naar 20,5 procent marktaandeel in dezelfde commerciële doelgroep.

Met het voetbal op Veronica is SBS als zendergroep dus achteruitgegaan”, zegt Ruud de Langen van mediabureau Mindshare. “Als deze trend doorzet, hebben ze een probleem. Een procent marktaandeel staat immers gelijk aan zo’n 10 miljoen euro op jaarbasis aan reclame-inkomsten.

Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake vraagt zich net als De Langen af of het voetbal nog wel rendabel is voor SBS. “Ook gezien de opkomst van Ziggo Sport denk ik niet dat SBS bij de volgende ronde weer meedoet met grote bedragen voor de rechten.

SBS blijft optimistisch: “Qua verloop en loting moet je een beetje geluk hebben. Na een half seizoen dat niet optimaal verloopt, kun je moeilijk van een trend spreken.

Het AD-artikel ‘Voetbal op Veronica scoort niet’ kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Jan Joost blij met verhuizing CL naar Veronica (5 december)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen