3FM-Domien wil minder witte mannen bij 3FM

Domien Verschuuren pleit voor minder witte mannen in het dj-team van zijn radiozender 3FM. Dat laat hij weten in de Volkskrant. Als Verschuuren wordt gevraagd of hij meer of minder witte mannen wil, zegt hij: “Gráág minder witte mannen. Als je nu naar een foto van ons dj-team kijkt, zie je geen afspiegeling van de maatschappij. Maar als ik zeg ‘minder witte mannen’, dan vind ik niet dat we donkere vrouwen moeten aannemen omdat ze donkere vrouwen zijn. Dat lijkt me superongemakkelijk.

Radio 2 en 3FM zijn witte-mannen-bolwerken, vinden critici. “Het is goed dat erover dit onderwerp gepraat wordt, anders gaat er nooit iets veranderen. Ik weet alleen niet of de wijze waarop wij worden aangepakt terecht is. Het is niet zo dat er bij 3FM een soort witte superioriteit heerst die andere culturen bewust buiten de deur houdt.”

Toen collega-dj Eva Koreman van Qmusic naar 3FM verhuisde, heeft zij 3FM wel op dingen gewezen, aldus Verschuuren. “Eva heeft echt mijn ogen geopend voor heteronormativiteit, al gaat het nog steeds weleens mis. Deze week had ik nog een man aan de telefoon die vertelde dat hij veertien jaar getrouwd was.”

Ik zei iets als: ‘Goh, wat leuk. Hoe heb je haar veertien jaar geleden gevraagd?’ Dat zijn dus al twee vormen van heteronormativiteit: ik ga ervan uit dat hij getrouwd is met een dame, én ik ga ervan uit dat de man op de knieën is gegaan voor de vrouw. Ik probeerde het verderop in het gesprek nog een beetje recht te praten, maar het was natuurlijk al te laat.”

Het Volkskrant-interview met Domien Verschuuren kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNN-VARA

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen