‘Talpa heeft minder moeite met PVV-sympathisanten’

Haye van der Heyden denkt dat tv-producent Talpa er minder moeite mee heeft als zijn medewerkers of partners sympathie hebben voor de PVV. Dat zei de bekende tv-schrijver woensdagavond in Pauw. Vanwege zijn PVV-sympathie werd Van der Heyden in 2012 gedumpt door de VARA, waar hij Kinderen Geen Bezwaar maakte. “Ik kom op voor het bestaansrecht van de PVV. Daar heb ik een aantal jaar geleden al een artikel over geschreven en toen kreeg ik heel veel over me heen.

Het heeft allerlei gevolgen gehad, zegt hij. “Mensen om me heen zeiden: ‘Wat doe je nou?’ Mensen waarmee ik werkte zeiden: ‘Nu maak je alles kapot.’ Daar heb ik vervolgens ook niet meer mee gewerkt, dus het heeft wel gevolgen gehad.”

Momenteel is Van der Heijden werkeloos. “Ik heb nu op dit moment niets. Ik heb wel een tijdje voor Talpa gewerkt en die tilde daar wat minder zwaar aan. Die wilde gewoon dat ik leverde en dat deed ik ook. Dat is nu ook opgehouden.”

Of het een door het ander komt, is altijd moeilijk te bewijzen, maar het speelt zeker mee. Dat is buiten kijf.”

Van der Heyden werd kritisch benaderd door zijn overige tafelgasten, waaronder Gerard Spong en een actrice van Marokkaanse afkomst. Spong vroeg of Van der Heyde PVV stemt.

Dat vond Van der Heyden, die nog niet weet wat hij gaat stemmen, een irrelevante vraag. “Daarmee wil je bepalen of ik tot de good guys of de bad guys behoor. Als ik namelijk zeg dat ik op de PVV stem, ben ik een bad guy, en als ik zeg ‘nee, ik stem niet op de PVV’, dan ben ik gelukkig toch nog wel een good guy. Waar het steeds misgaat, is dat brandmerken. Van: ‘Ben jij een PVV’er?’ Boem!

Die anti-PVV-sfeer hangt altijd in Pauw, vindt Van der Heyden. “Een tijdje geleden was hier een man, ik geloof een rechter, die geen PVV’ers wil aannemen. Toen zei Spong dat hij die meneer dapper vond dat hij geen PVV’ers aannam. Dat is regelrechte discriminatie. Schandalig echt. Dat er hier aan deze tafel gezegd wordt dat het dapper is van deze man… Is het dapper dat deze man discrimineert? Dat vind ik heel erg, heel verschrikkelijk. Discriminatie van het hoogste soort.”

Spong: “Die rechter maakt dan toch gewoon gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting?”

Van der Heyden: “Dan zou je ook mogen zeggen: ‘We nemen geen Marokkanen aan, omdat het Marokkanen zijn.’ Daar ben ik niet zo voor, namelijk.”

Lees ook: Haye heeft geen spijt van PVV-uitspraken (2014)

Foto: VARA

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen