Sylvana Simons ergert zich dood aan Wilfred Genee

Geplaatst op Mon 28 Nov 2016 om 14:25

Sylvana Simons ergert zich een versuffing aan Wilfred Genee tijdens een interview dat ze aan de presentator geeft voor De Balie TV. Dat is te zien op de website van De Balie. Simons toont weer aan waarom mensen zich zo massaal aan haar ergeren. Ze schiet direct in een defensieve houding, waarbij ze voortdurend zucht, geprikkeld reageert en nooit terugvalt op humor of luchtigheid. Gaande het gesprek adviseert Genee haar dan ook om eens warm en aardig te zijn. “Je doet pedant nu.”

Het concept van De Balie TV is dat Simons niet weet door welke drie interviewers ze wordt geïnterviewd. Na twee kritiekloze interviews, komt Genee de hoek omlopen. Daarop spuugt Simons de koffie terug in haar koffiebeker.

Eén van Genee’s eerste vragen is of ze zichzelf weleens irritant vindt. Dan blijkt dat Simons thuis ook vervelend kan zijn. “Ik loop wel eens te mekkeren over dingen die niet belangrijk zijn. In plaats van dat ik tegen mijn geliefde zeg: ‘Dankjewel dat je de was hebt gedaan’, zeg ik: ‘Maar waarom heb je het niet opgevouwen?’

Ook in de media gedraagt ze zich zo. Ze kan zich ook voorstellen dat mensen haar irritant vinden, maar ze wil niet zeggen waarom: “Je moet mij niet vragen wat andere mensen denken en voelen. Dat moet je aan die andere mensen vragen.

Genee legt aan Simons uit dat haar boodschap beter zou overkomen als ze zich niet zo vervelend opstelt. “De manier waarop je hem uitdraagt is nogal onhandig zo nu en dan. Dat is mijn indruk. Als je de boodschap anders zou brengen, zou het beter aankomen.

Op de vraag aan Simons of ze het gevoel heeft of ze haar stijl niet wat moet aanpassen, reageert ze zwaar geprikkeld: “Zodat jij je beter kan voelen?

Genee is echter niet de enige, benadrukt hij. “Ik zat de avond dat ik met jou in Pauw zat in een zaal vol met studenten van de Hogeschool voor Journalistiek. Ik gaf aan dat ik er niet zo veel zin in had, omdat ik vreesde dat we weer zo’n discussie zouden krijgen. Ik kreeg een staande ovatie. Na afloop stond ik te praten met die mensen en vroeg ik waarom ze zo reageerde. Ze zeiden en masse: ‘Omdat ze zo irritant is.’

Als Simons zwaar uit de hoogte vraagt hoe Genee het dan prettig zou vinden, antwoordt Genee: “Door dit toontje achterwege te laten, normale kanten van jezelf te laten zien en gewoon warm en aardig te zijn. Je doet pedant nu!

Nagesprek

Na afloop van het tien-minutengesprekje is er een nazit met Simons. Als ze wordt gevraagd waarom ze haar koffie uitspuwde, zegt ze: “Het was een automatische reflex. Je mag er zelf betekenis aan geven.”

Genee gaf aan dat hij het gevoel heeft dat met DENk en de houding van Simons de polarisatie is toegenomen. Vervolgens begon Simons daadwerkelijk te polariseren door Genee herhaaldelijk weg te zetten als ‘witte man’.

Simons: “Ik vind het fascinerend dat het zo lang moet gaan over hoe ik spreek. Er is een woord voor: tone policing. Dat is het gegeven waarmee men – vaak zijn dat witte mannen (wijzend naar Genee, red.) – een ander vertelt hoe hij of zij moet zeggen wat hij of zij zegt, zodat het voor de ontvangen, bijvoorbeeld witte mannen (wijzend naar Genee, red.) makkelijker is die boodschap te ontvangen.”

Het gesprek met Simons is hier terug te kijken. Op 41:00 begint het gesprek met Genee, om 1:06:15 blikt ze terug op het interview met Genee en om 1:14:00 ontploft Simons omdat ze wordt onderbroken.

Foto: De Balie
52 Reacties op “Sylvana Simons ergert zich dood aan Wilfred Genee”


 1. Mike

  Ik word doodziek van dit gezeik.

 2. Joop

  Zielig Sylvana
  Alleen maar kritiek lozen op de witte man (dacht dat iedereen gelijk was) maar deze zwarte vrouw kan zelf geen kritiek hebben

 3. Meneer

  Jezus geen dag voorbij zonder nieuws over Silly Sylvana

 4. Johan

  In elk opzicht wordt hoe ik tot op heden over Sylvana dacht volledig door dit interview bevestigd. Zwaar irritant, pedant en zelfingenomen.

  Wilfred slaat de spijker op de kop. Met een andere toon zou haar boodschap (die op onderdelen echt wel zinnig is) veel beter overkomen. Jammer dat ze zo’n bord voor de kop heeft dat ze dat zelf niet in ziet.

 5. twan

  Genee zou ideaal zijn voor een talkshow hij durft tenminste kritisch te zijn dat kun je van mensen zoals Humberto niet zeggen.

 6. Bert

  Stop met het geven van aandacht aan die enge negerin, ze is gestoord. Ze denkt ook nog dat ze een aantrekkelijke wijf is die griezel.

  Tip: “Never stick your dick in crazy”

 7. Roel

  Sorry hoor, maar waar “ontploft” Sylvana? Overdrijven is ook een kunst. Dit is een pittig gesprek tussen twee mensen die geen vrienden zijn. En allebei soms hun irritatie niet kunnen onderdrukken. That’s all.

 8. rww

  Wie is die zwarte jongedame waarmee genee zit te knuffelen op de foto?

 9. De Goeij

  “Dat is het gegeven waarmee men (…) een ander vertelt hoe hij of zij moet zeggen wat hij of zij zegt”

  Jammer Sylvana, maar Genee zegt nergens hoe jij moet zeggen wat je zegt. Dat maak je er graag van, maar dat is dus niet zo. Maar ach, jij ziet wel vaker dingen die niet echt zijn, zoals video’s met Trump.

 10. John

  Vind het format echt geweldig bedacht. Wie van de publieke omroepen pakt dit op en maakt er een TV programma van?!

 11. Henk

  Ze proberen nu allemaal aan Sylvana te verdienen. Sylvana trek kijkers.
  Nodig eens een keer Blondie uit. Wldrs.

 12. GW

  Even de retorische Sylvana-trucendoos-bingo afvinken:

  1. kritiek standaard niet beantwoorden maar afketsen met een tegenvraag

  2. kritiek op mij is racistisch gemotiveerd en omdat ik het symbool van het anti-racisme-debat ben “waarop men hakt” hoef ik het

  a. niet serieus te nemen
  b. kan ik het afdoen als tone-policing

 13. ANONYMOUS

  Heeft Sylvana een geliefde? Heeft die een klap van de molen gehad?

 14. Henk

  Wilderss durft de confrontatie met niemand aan, dan heb ik liever DENK dan bange schijters.

 15. Dikke Piet

  @GW

  3. verbloemen dat ik een angry black woman ben door snel over boze witte mannen te beginnen

 16. Bartolomeus

  Ergert Sylvana zich wel eens niet?

 17. Anonymous

  Dat Sylvana zich ergerte aan wilfred genee geeft aan dat hij een goed kritisch interview heeft gegeven

 18. El Dorito

  Dit filmpje zegt genoeg over mevrouw Simons…

  https://www.youtube.com/watch?v=S1ljL4_CdQs

 19. Hertog Jan

  Snap zo wie zo niet dat er ook maar iemand is die dit mens wil interviewen.Iets zinnigs komt niet uit dat hoofd.Een oproerkraaier die ergens anders thuishoort dan hier in Nederland.Misschien is een land waar grote wouden en bossen zijn een optie. Heb het idee dat ze zich daar prima thuis zal voelen en wij zijn er van verlost.

 20. Anonymous

  @Henk Dat durft Wilders echt wel hoor. Je gaat hem nog vaak zien vanaf Januari. Vanaf Maart nog vaker!

 21. Thijs P

  Aldus weer een PVV-stemmer die niet kan spellen.

 22. John Terwinkel

  @Thijs P
  Dus alleen PVV stemmers kunnen niet spellen?

  Hele rijen academici kunnen geen behoorlijke brief meer schrijven. Zeker allemaal PVV-stemmers?

  Sukkel!

 23. Thijs P

  Dat zei ik niet, hetgeen betekent dat jij ook nog eens niet kunt lezen.

 24. Anonymous

  ANONYMOUS
  maandag 28 november 2016 om 15:17
  Heeft Sylvana een geliefde? Heeft die een klap van de molen gehad?

  Een maar?

 25. TheTruth

  Wel een super format voor TV! Iemand moet dit oppikken!

 26. Zeur Pietje

  Genee For President.

 27. Bart Wijnen

  Nou, dat krijgt nog een staartje vanavond in VI…

 28. Anonymous

  Kan de IND niet gewoon haar verblijfsvergunning intrekken ?

 29. LD

  Een bericht plaatsen wanneer Sylvana zich een keer ergens niet aan stoort lijkt me effectiever.

 30. Arieh

  “… tone policing. Dat is het gegeven waarmee men – vaak zijn dat witte mannen …”

  Vaak zijn dat witte mannen? Dat is inderdaad al een racistische uitspraak. Zeker volgens de maatstaven die Silvana zelf hanteert.

  Daarnaast was het heel zinvol wat Wilfred te melden had. Er is in Nederland zeker sprake van discriminatie en in sommige gevallen racisme. Vaak ook onbewust. En dit onderkennen veel en mensen van verschillende kleur en sociale klasse. Maar waar Simons de mist in gaat is de manier waarop. Ze maakt het alleen maar erger. En spreek je haar daar op aan, dan is het wijzen naar de ander. Silvana zit constant iedereen te beschuldigen, en doet ze het niet direct, geeft ze je wel indirect het gevoel door de manier waarop. En heb je kritiek ben je ook fout. Iedereen zit fout, behalve Silvana. Juist.

 31. Laura Vamp Fatale

  De oplossing is : Sylvana ( en als het kan die hele DENK kliek ) opsluiten op het eiland Pampus.
  Dan wel zonder enige vorm van communicatie.
  Dat zet ze misschien aan het denken.

 32. Walter

  Akelig mens die Sylvana Simons, jammer dat er Turken (of niet-Westerse mensen) op haar en die enge partij van haar gaan stemmen. Dat is echt een dieptepunt in het Nederlandse politiek…

 33. Homme Fatale

  Tone policing is niet iets dat vaak door witte mannen wordt gehanteerd. Zoek de betekenis eens op. Sylvana zoekt werkelijk ALTIJD een excuus of misbruikt een term om blanken te beschuldigen. Het is wéér een makkelijke leugen. Kan iemand Sylvana er op wijzen dat ze zelf ontzettend racistisch is? Ze kan dit doen zonder straf omdat het internationaal recht het begrip racisme en discriminatie dusdanig heeft opgerekt dat het voor Blanken niet meer geldt. Sylvana is zelf ook schuldig aan tone policing. Vooral als ze het heeft over racisme. Maar ja zo is wel duidelijk dat ze verder werkelijk waar niets maar dan ook niets toe te voegen heeft aan wat voor een discussie ook. Wat een lege huls.

 34. Henk

  Heb veel bewondering voor dappere Sylvana. Veel politici kunnen wat dat betreft van haar leren. Waar anderen de confrontatie niet aan durven te gaan, gaat dappere Sylvana wel de confrontatie aan. Dat heet leiderscapaciteit.

 35. Anonymous

  Zo het is aangestipt bij VI

 36. dr phil

  je moet er geen aandacht aan geven dan stopt die zeik k.u.t van zelf nog even volhouden tot na de verkiezingen sukses er mee kanjers

 37. Jeroen

  Ik zit te kijken naar het interview maar Sylvana zet Genee ook wel aantal keer op zijn plek.

 38. Anonymous

  Sylvana is een dood enge vrouw die enorm veel onrust zaait.
  Ik word bang van haar.

 39. Momentje

  Wacht even. Wij moeten ons aanpassen zodat zij zichzelf beter kan voelen, maar andersom geldt dat dus niet…

 40. Anonymous

  Goedzo Sylvana hou je rug recht en laat mensen maar zeiken.

 41. Romy

  Zeiken is iets wat mevr. Simons doet en dat is juist wat mensen zo irriteert. Ze zegt het zelf toch ook, zelfs thuis is het nooit naar mev d’r zin.

 42. Mark2

  Ga zo door, lekker door blijven zeiken over sylvana, dit keer in een lullig debatje waar geen hond naar kijkt. Daarom alleen al DENK naar de 30 zetels en mevrouw SS de eerste vrouwelijke minister president en toevallig nog zwart ook. Yes we can.

 43. Anonymous

  Go giro!

 44. Anonymous

  Go girl

 45. gtstfites

  sukkel met je giro!!

 46. Kaaskijker

  Gtstfites is de held van MC!

 47. ooo

  is dit berichtgeving ? dit is een mening :

  “Simons toont weer aan waarom mensen zich zo massaal aan haar ergeren. “

 48. conny veer

  Sylvana wordt steeds enger! Over een half jaar spuugt heel NL haar zo uit dat ze helemaal niet meer wordt gehoord. Genee heeft een punt, als ze zich iets milder zou opstellen horen veel meer mensen haar!
  Het loopt echt uit de klauwen met haar!

 49. A. Duyl

  En heel Nederland ergert zich dood aan u mevrouw Simons. Maar u bent te veel zelf ingenomen om dat op te merken. Ik zie u nog niet staan in de Kamer om een betoog over de ziektewet, of de ouderdomspensioenen, of de krijgsmacht, of de ouderenzorg te houden. Of een debat over de EU te houden. Het enigste waar Nederland u over hoort kletsen is, Pieten, blanken, rassenhaat, altijd al slecht geweest Nederland. Doe die luier eens uit en wordt volwassen. Leuk dat u er leuk uitziet, maar daar kom je in de Kamer niet ver mee hoor. En stop met het blokken van mensen op jullie sites die iets zinvols hebben te melden of te vragen omdat het niet in jullie straatje past en je daar door klem wordt gezet. Dit interview was trouwens bar slecht van beide kanten.

 50. D. Duyl

  En heel Nederland ergert zich aan u mevrouw Simons. Maar u bent te veel zelfingenomen om dit op te merken. Ik zie u nog niet staan in de Kamer om een betoog over de ziektewet, of de ouderdomswet, of ouderdoms pensioenen te houden. Of aan en debat mee te doen over de EU. Het enigste wat u kunt is praten over pietjes , blanke mannen, rassen aversie, altijd op Nederland afgeven. Doe die luier eens af en wordt volwassen. U kunt er dan wel erg leuk uitzien, maar daar alleen redt u het niet in de Kamer.. En stop met het blokkeren op jullie sites van mensen, ook ik, die een nuttige stelling neerleggen en vragen hebben welke jullie niet welgevallig zijn en jullie daardoor klem worden gezet. Het interview vond ik bar slecht van beide kanten trouwens.

 51. d. Duyl

  Soms denk ik wel eens. Joh Syl, u moet de Oudejaars conferance gaan doen voor de TV. Gooi alles eruit wat u dwars zit. U hoeft er niets voor in te studeren, die mond van u gaat toch automatisch open en dicht een paar uur lang. Dat wordt lachen tenminste die avond.

 52. Robert H

  Sylvana Simons reageert telkens geirritieerd als het te persoonlijk wordt. Dan weet ze het niet meer en probeert ze hem weg te zetten als bevooroordeeld of racistisch of draait ze de vraag om. Wat heb je te verbergen Sylvana?

  Onbegrijpelijk trouwens dat ze niet snapt waarom zij een symbool is geworden, ze zit iedere dag met vervelende toon te kletsen over het onderwerp op tv/internet/twitter.

  Je kunt dan met een veroordeeld toonje het publiek dit kwalijk nemen, maar je zou ook zelf iets minder in beeld kunnen proberen te komen/het woord te nemen.

  Sylvana was in dit gesprek Genee constant aan het aanvallen, die nette toon en eloquente zinnen verhullen dat bij lange na niet. Onbeskoft!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.