PowNews toont aan: Shula Rijxman begrijpt het niet

Het lijkt erop dat NPO-baas Shula Rijxman nog steeds denkt dat Frans Bauer een volwaardig alternatief is voor actuele talkshows als De Wereld Draait Door en Pauw. Dat blijkt uit een interview met haar in PowNews. De kritiek op het linkse karakter van de NPO zwelt aan. De gewone man zou zich niet meer herkennen in de linkse elite die aanschuift in de eerdergenoemde NPO 1-talkshows, allebei gemaakt door de VARA. Rijxman lijkt geen idee te hebben hoe ze dat kan oplossen.

Matthijs van Nieuwkerk verbijsterde deze week door in gesprek met Rijxman te suggereren dat de bezorgde burger, waaronder de PVV-stemmer, misschien tevreden gesteld kan worden met iets meer Frans Bauer bij de NPO. Rijxman knikte instemmend, maar critici spraken er schande van.

Als Rijxman wordt geïnterviewd door Rutger Castricum, lijkt ze zich nog steeds niet te beseffen dat de bezorgde burger Bananasplit niet ziet als een alternatief voor Pauw.

Castricum: “Ik lees een brief van u in de Volkskrant, waarvan ik denk: zó, bent u wakker?

Rijxman: “Nee, ik ben niet speciaal wakker geworden van deze brief. Je kunt wel een soort frame over Hilversum neerleggen dat we alleen maar de hoge intellectuele elite bereiken…”

Castricum: “Daarvoor hoef je niet te framen, hoor.”

Rijxman: “Ja, maar Wie is de Mol scoort 2 miljoen kijkers en Boer Zoekt Vrouw idem.”

Castricum: “Wat wil je daar nou mee zeggen? Daar gaat de hele discussie toch niet over? Gaan we ook weer Frans Bauer noemen?

Rijxman: “Dat is ook een heel goed voorbeeld.”

Castricum: “Daar gaat het hier toch niet om? Het gaat er hier om dat de groep zich niet gehoord voelt, ook informatie wil krijgen, maar dan op een nadere manier. En niet Boer Zoekt Vrouw.”

Rijxman: “Ik heb letterlijk gezegd: ‘Wij zijn een brede publiek omroep, wij programmeren voor iedereen en vertelt mij wat ik niet zie, wat ik nog moet doen.’ Dat doe ik met de makers, met de omroepen. Wat zie ik niet? Wat moet ik nog leren?

Het is zorgwekkend dat Rijxman als grote baas van de NPO geen enkel idee heeft wat ze niet ziet en wat ze nog moet leren. Volgens critici is de oplossing simpel: de NPO 1-talkshows moeten hun linkse rolodex terzijde schuiven.

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen