Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’

Foto: TalpaHet lelijke-mensenprogramma Lelijke Eendjes van Lieke van Lexmond wordt wél integer gemaakt, ondanks dat het op RTL wordt uitgezonden. Dat heeft de presentatrice gezegd in de ochtendshow van 3FM. De hulpafdeling van RTL ligt onder vuur, nu slachtoffers van de RTL-hulpprogramma’s zich uitspreken in een drieluik van NRC Handelsblad. Tot nu toe zijn de Angela Groothuizen-show Een Nieuw Begin en de Irene Moors-show Geef Mij Nu Je Angst behandeld. Lelijke Eendjes blijft buiten schot.

Van Lexmond verwacht ook niet dat het NRC na wat belletjes met kandidaten gehakt zou kunnen maken van haar RTL 5-programma. “Je mag ze allemaal bellen. Ik weet echt dat ze allemaal tevreden zijn. Mijn programma wordt ook niet in het stuk genoemd, hè.

Of die andere hulpshows van RTL écht niet deugen, weet Van Lexmond niet. “Ik denk dat er altijd situaties zijn waarbij dingen niet lukken, ondanks het proberen. Maar als ik het even betrek op mezelf en het programma Lelijke Eendjes dat ik maak, want dat is natuurlijk waar ik over kan praten: ik ben bij de kandidaten, ik weet hoe ze begeleid worden en ze geven zichzelf op.”

In de Groothuizen-show werden kandidaten operaties als borstvergrotingen aangepraat, stelt NRC. Daar is in Lelijke Eendjes geen sprake van, aldus Van Lexmond. “Wij moeten mensen heel goed screenen en we spreken mensen goed. Er is een onwijs goede redactie die langsgaat en kijkt of het echt wel nodig is dat er iets aan verandert om iemand gelukkiger te maken.”

Ook is in Lelijke Eendjes altijd het behandelplan besproken, stelt ze. “Daar kan ik echt m’n handen voor in het vuur steken, omdat ik weet dat het waanzinnige doktoren zijn en waanzinnige artsen die wél een goed behandelplan hebben. Ik las in het NRC dat dat heel vaak niet besproken is met de patiënten. Er wordt bij ons onwijs goed overlegd.

Hoewel de werkwijze volgens Van Lexmond dus integer is, klinkt de titel van het programma erg sensatiezuchtig. “In het begin vond ik de titel ook best wel provocerend. Het is echter niet zo dat wíj ze betitelen als lelijke eendjes, maar dat zien ze zelf zo. Het is een heel subjectief onderwerp. Iemand met flaporen kan ik heel mooi vinden, maar hijzelf kan het verschrikkelijk vinden.”

Van Lexmond blijft erbij: Lelijke Eendjes is integer. “Ik moet zeggen: van vorig seizoen heb ik nog met heel veel mensen contact en de mensen hebben er stuk voor stuk heel veel aan gehad. Het heeft echt effect.”

Lelijke Eendjes wordt geproduceerd door Strix in samenwerking met Velthuis kliniek. Binnenkort begint het tweede seizoen van het programma op RTL 5.

Lees ook:
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (vandaag)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (vandaag)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (vandaag)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (gisteren)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen