Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC

Het NRC Handelsblad is na deze week nog niet klaar met RTL’s hulpafdeling. Er wordt gezocht naar nog meer verhalen over kandidaten die de dupe werden van de werkwijze van de commerciële zender. Dat zegt adjunct-hoofdredacteur Stijn Bronzwaer op Twitter. In een drieluik laat NRC deze week het ware gezicht van RTL’s hulpafdeling zien. Er zijn nu twee artikelen gepubliceerd: één over de Angela Groothuizen-show Een Nieuw Begin en één over de Irene Moors-show Geef Mij Nu je Angst.

Morgen komt in het laatste deel van het drieluik de programma’s van Herman den Blijker aan bod. “We zoeken daarna verder“, aldus Bronzwaer, die onder meer interesse toont in een tip over de Martijn Krabbé-show Uitstel van Executie.

Het NRC heeft volgens Bronzwaer een ‘overweldigende hoeveelheid reacties’ binnengekregen op het onderzoek van journaliste Lineke Nieber. “De reactie van de tv-wereld op het dossier hulp-tv van NRC is: ‘Er moet toch tv gemaakt worden’, ‘er worden ook mensen wél geholpen’ en ‘meedoen is een keuze’. ‘Het is waar, maar nou en’: dat is inderdaad de teneur. Eigen verantwoordelijkheid. Dank voor de beelden, tot later.

Het is goed dat dit nu eens onderzocht is, aldus Bronzwaer. “Dit is de eerste keer dat vermoedens over help-tv worden onderzocht/bevestigd. Dat vinden wij belangrijk nieuws.

Niet álle hulpprogramma’s van RTL zijn vlug in elkaar gezette promospotjes voor klinieken als Bergman, benadrukt Bronzwaer. Hij wijst bijvoorbeeld op The Amsterdam Project van Beau van Erven Dorens. “Er zijn meer voorbeelden: Obese volgt en begeleidt kandidaten bijvoorbeeld een jaar. Maar het gaat vaak mis inderdaad.

Collega-journalisten prijzen het werk van NRC. Nu.nl-bekendheid Colin van Hoek noemt het een ‘bizar verhaal’ en Rutger Bregman van De Correspondent zegt: “Geweldige journalistiek van NRC over hoe de hulptelevisie van RTL mensen kapot maakt.”

Mediajournalist Haro Kraak van de Volkskrant zegt: “Goed dat NRC hier induikt. Je weet dat er nare verhalen achter die zoetsappige beelden schuilen, maar het blijft schokkend om te lezen.

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv (vandaag)
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (vandaag)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (vandaag)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (vandaag)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (vandaag)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (gisteren)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (gisteren)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen