Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’

NRC Handelsblad is deze week druk bezig om gehakt te maken van de hulpafdeling van RTL met een drieluik over de misstanden bij de programma’s van Erland Galjaard. Nadat de krant gisteren met een blik achter de schermen bij het Angela Groothuizen-programma Een Nieuw Begin kwam, is vandaag het Irene Moors-programma Geef Mij Nu Je Angst aan de beurt. Uit onderzoek van NRC blijkt dat de kandidaten met een angst- of dwangstoornis niet kónden stoppen met de opnames.

Hoewel sommige kandidaten er door de zeer intensieve tv-therapie – opnamedagen zijn duur – flink doorheen zaten, was afhaken geen optie. In het deelnemerscontract staat zwart op wit dat producent Blue Circle ten minste ‘de totale productiekosten’ van de aflevering ‘per direct’ op de deelnemer kan verhalen, als die ‘om wat voor reden dan ook’ besluit te stoppen, aldus NRC.

Kandidaat Hans Jonker raakte door de opnames uitgeput. De therapie was zeer intensief: wat op tv therapiedag 12 werd genoemd, was in werkelijkheid therapiedag 7. Hij wilde stoppen, maar kon niet. “Wat moest ik dan? Betalen?

Ook kandidaat Karin Uijtdewillegen wilde stoppen, maar op haar werd behoorlijk ingepraat. Zij moest een angstopdracht tot wel tien keer voor de camera herhalen. “Dan stond ik in het beeld. Of wilden ze de oefening nog eens vanuit een andere hoek filmen.”

Ze was ‘zo blij’ toen de cameraploeg en de therapeuten vertrokken waren, zegt ze.

Toen de tv-opnames erop zaten, was plots ook de zorg over, stelt NRC. Kandidaten mochten wel verder onder behandeling bij GGZ, maar dan moesten ze wel naar het verre Amsterdam reizen, aldus de krant.

GGZ inGeest laat in een reactie weten dat ze met producent Blue Circle hebben afgesproken dat in de deelnemersverklaring zou komen te staan dat deelnemers niet ‘zonder gegronde redenen’ konden stoppen, in plaats van de tekst ‘om welke reden dan ook’. Waarom dat in de definitieve deelnemersverklaring niet is gebeurd “weten we niet”.

RTL heeft naar eigen zeggen een onderzoek ingesteld.

Het artikel ‘Ze moest haar angstopdracht tien keer overdoen voor de camera’ over de hulpprogramma’s van RTL kunt u lezen via de NRC-site of via Blendle.

Morgen gaat het drieluik van NRC over de hulpprogramma’s van Herman den Blijker.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen