Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv

Foto: EenVandaagErland Galjaard, de programmadirecteur van RTL Nederland en de man van Wendy van Dijk, uitte zich in 2014 nog woedend om het wantrouwen tegen de hulpafdeling van RTL. Dat blijkt uit een blik op de archieven. Galjaard gaf in mei 2014 een interview in het AD waarin hij zijn frustratie uitsprak over het feit dat hij zich zo moest verdedigen voor zijn hulpprogramma’s. Het wantrouwen waar hij zich toen aan ergerde, blijkt twee jaar later terecht: NRC ontmaskert deze week de hulpafdeling van RTL.

Toen Galjaard het interview in 2014 gaf, had hij net zijn nieuwste hulpprogramma Project P gelanceerd. Dat programma werd echter van de buis gehaald, omdat de rechter vond dat RTL de privacy van kinderen schond.

Galjaard was geïrriteerd. “Alles wat wij als commerciële zender maken kan op een ongelofelijke dosis wantrouwen rekenen. Nog voordat er 1 minuut is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren.

Hij ergerde zich aan de sfeer rond RTL. “De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Ik wil me niet steeds moeten verdedigen tegen onterechte kritiek“, brieste hij. “Nu is het: ‘Die klootzak wil overal geld mee verdienen.’

Nu, twee jaar later, klinkt door het NRC-artikel echter meer dan ooit ‘die klootzak wil overal geld mee verdienen’. Het NRC beschrijft hoe RTL-kandidaten die hun gebit wilden laten renoveren een borstvergroting aangepraat gekregen en hoe RTL een dame achterliet met een mislukt kunstgebit. Ze waren figurant in een reclamespot voor de kliniek en na afloop zaten ze met de gebakken peren.

Overigens wist Galjaard ook toen al niet te overtuigen met zijn interview. Critici bleven sceptisch over de hulpafdeling van RTL, die nu ontmaskerd is.

Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen zei bijvoorbeeld: “Wat het slachtofferschap van Galjaard zo schrijnend maakt, is de verwrongen werkelijkheid van zijn universum. Het waanidee: dat televisie op aarde is om mensen te helpen. Het rotsvaste geloof in een goddelijk medicijn, gezonden uit de televisiehemel. Kwakzalvers.

En Esquire-baas Arno Kantelberg: “Als je vijf dikke Tokkies van 150 kilo op de tv tovert en je laat ze afvallen en in de tweede uitzending huilen omdat ze geen spekjes meer mogen eten: dat heeft niets met het aan de kaak stellen van misstanden te maken. Dat is gewoon de vrouw met de drie tieten en een snor op de kermis.

Hij had het over Obese, de dikke-mensenshow van Van Dijk. “Daar ben ik dol op, prima, maar doe niet alsof je moral high ground betreedt.

Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (vandaag)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (vandaag)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (vandaag)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (vandaag)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (gisteren)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (gisteren)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen