DWDD-herhaalt Sylvana-blunder: ‘Ze verbeeldt het zich’

Geplaatst op Fri 11 Nov 2016 om 9:32

De blunder van Sylvana Simons in Pauw werd donderdagavond integraal herhaald in De Wereld Draait Door. Daardoor zagen nog eens 1,4 miljoen mensen hoe de DENK-politica door het ijs zakt. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Simons beweerde stellig dat een bepaald citaat van Donald Trump écht is, omdat ze de bewegende beelden heeft gezien. Het citaat is echter nep en de beelden bestaan niet. Matthijs van Nieuwkerk vond het relevant om de beelden te herhalen.

De presentator voerde een gesprek over de rol van Facebook in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Aangezien Simons het neppe Trump-citaat op social media heeft zien staan, werd haar blunder besproken.

Van Nieuwkerk benadrukte er niet op uit te zijn om Simons schade te berokkenen. “Even over gisteren Sylvana Simons bij Jeroen Pauw. Het gaat me helemaal niet om Sylvana Simons, want zij was niet alleen: heel veel mensen trapten hier in. Zijzelf ook. Jeroen kon aan het eind van de uitzending zeggen dat het een hoax was en dus niet waar.

De presentator vindt niet dat Simons een leugenaar is door haar bewering dat ze ‘de bewegende beelden’ gezien heeft. Ze heeft zich slechts vergist, denkt hij.

Het is interessant. Zij valt in die valkuil, maar met haar heel veel mensen. Omdat het zo vaak wordt doorgestuurd, neem je het op een gegeven moment voor waar aan en kun je je zelfs verbeelden dat je het gezien hebt.

Lees ook: Sylvana Simons na Pauw-blunder: ‘Trap er niet in’ (gisteren)

Foto: VARA
24 Reacties op “DWDD-herhaalt Sylvana-blunder: ‘Ze verbeeldt het zich’”


 1. Anonymous

  En als de PVV zo’n fout maakte gingen de mensen bij DWDD uit hun plaat. Vuile ratten zijn het.

 2. Gerdien

  Jullie zijn niet een beetje geobsedeerd door Sylvana, hè? Ik vond het een beetje flauw van DWDD om nou net dat er weer uit te kiezen, vooral omdat er van Trump genoeg bizarre uitspraken bestaan die wel waar zijn en deze niet veel afwijkt van wat hij normaal zegt. Over Hillary Clinton zijn veel bizardere – en kwalijker- leugens verspreid van satanisme tot kindermoord en alles daar tussenin, verspreid vanuit Trumps campagneteam. Dat is in het kader van een gesprek over feitenvrije desinformatie via internet veel interessanter als invalshoek.

 3. peter

  Sylvana Simons heeft een blunder gemaakt en dat mag toch iedereen zien.
  Als de koning een fout maakt laten ze het ook zien.

 4. Anonymous

  Het gaat er niet eens om dat ze dat bericht voor waarheid aannam, want er zijn helaas genoeg mensen die daar inderdaad intrappen. Het kwalijke punt is dat ze tot twee keer toe zei dat ze bewegend beeld had gezien waarop Trump zijn uitspraak deed en dat het dus te checken was. Ze liegt gewoon – en dat gaat verder dan de ‘social mediavalkuil’ – om haar verhaal kracht bij te zetten en gelukkig is er op tijd bij Pauw gebleken dat het gewoon onzin is.

  DWDD hielp haar juist door te zeggen dat ze een van de zovelen is, ze vergaten wel even te benoemen dat ze verder ging dan er ingetrapt zijn.

 5. J

  Het item ging over de rol van social media op de verkiezingen. En dat mensen Facebook en Twitter steeds vaker als bron voor hun nieuwsvergaring gaan zien (hoe dom kun je zijn om de twee meest onbetrouwbare kanalen als eerste bron voor je nieuws te gebruiken, maar dat is mijn mening….).

  Maar dan is het toch best logisch dat DWDD dan een heel recent voorbeeld laat zien van iemand die zo dom is om uit te gaan van de onzin die er op social media wordt uitgekraamd?

 6. Anonymous

  @Gerdien Niks flauws aan. Dit is op dit moment in het nieuws en de aanleiding van het onderwerp in DWDD was door de uitspraken van Sylvana in Pauw. Logisch dus dat ze het daar over hebben en het fragment laten zien. Vreselijk hoe die Kopping er weer bij zat. Eng en naar mannetje.

 7. Sjaak

  Gewoon een keiharde leugen van deze negerin. Maarja. Negers liegen nou eenmaal graag. Over slavernij verleden, over racisten, etc.

  Tijd voor een uitzwaai evenement op 6 december?

 8. b

  Kunnen we jou niet beter uitzwaaien Sjaak

 9. Doe

  Dat ze bewegende beelden gezien heeft van het gebeuren komt omdat zij ze niet helemaal op een rijtje heeft,een normaal mens ziet geen bewegende beelden als ze er niet zijn.Zij wilde gewoon haar standpunt kracht bijzetten door te liegen,Trap er niet in mensen.

 10. Bartolomeus

  “1,4 miljoen mensen zagen hoe de DENK-politica door het ijs zakt.”
  Heeft ze er wel ooit op gestaan?

 11. Maaike

  Sylvana is ziek… echt ziek. diep triest.

  ze maakt heel Nederland kapot met haar gedoe… een kinderfeest verprutsen.

  ze spoort echt niet.

 12. Graaf Duckula

  Het is niet fraai wat daar gebeurde, maar het kan iedereen overkomen. Als er iets niet werkt als een betrouwbaar archief, dan is dat het geheugen wel. Dat blijkt ook uit heel veel rechtszaken. Plus: dat geldt voor ieder mens. Ik ben geen fan van Sylvana, maar beste mensen: get a life. Doe iets leuks. Of doe iets nuttigs! Maar maak wat van je leven.

 13. Ko

  @J
  Gelukkig haal ik mijn nieuws niet van deze media. Je zou er bijna arrogant van worden dat andere mensen dat wel doen.

  @Sjaak
  Je hebt het over haar vooroordelen en bevestigt ze in dezelfde post. Niet slim.

 14. Fox Mulder

  Behoorlijk door het ijs. En het zal niet de laatste keer zijn!

 15. Mart

  Beste hoofdredactie van Mediacourant. Mij lijkt dat de reactie van Sjaak per direct verwijderd mag worden wegens ontkennen van de geschiedenis.

 16. J

  Maaike, schei toch uit met je ‘kinderfeest verpesten’. Kinderen maakt het geen reet uit of er roetveegpieten, blanke pieten of gekleurde pieten zijn.

  Je moet je schamen als je kinderen tussen 3 en 7 niet eens zou kunnen uitleggen dat piet een andere kleur heeft.

 17. A.Zijn

  @J

  SS’er.

 18. Jawie

  Ha J, ik vermoed dat ze op school de lessen begrijpend lezen niet af hebben kunnen maken, omdat ze afgeleid werden door gekleurde klasgenoten zonder ringen in hun oor.

 19. Bol . Com

  Fu ck sylvana

  Ps. Hoe acht erlijk en simpel ben je als je facebook berichten voor echt aanneemt ?

  Vergissen is een sinpel excuus
  Je neemt gewoon iets aan waar je de feiten niet van kent
  Niet zo vreemd dat iedereen steeds dommer word

  Waarom word dit niet breed uitgemeten
  Het is erg kwalijk dat er zoveel simpele mensen maar leven vandaag de dag
  Ipv slimmer worden gebeurd het tegenovergestelde
  Zombies

 20. Last Man Standing

  Sjaak: hoe is het in vredesnaam mogelijk … dat jouw intens zielige, van frustraties overlopende, reactie nog steeds niet verwijderd is?

  Bol . Com: je schrijft:
  “Niet zo vreemd dat iedereen steeds dommer word ”
  en
  “Ipv slimmer worden gebeurd het tegenovergestelde”
  … tja.

 21. Rob

  rob
  donderdag 10 november 2016 om 19:17
  Sylvana Simons is niet zuiver, en heeft enorme frustraties wat gevaarlijk is voor een zuiver en correcte visie op een maatschappij.

  Ze maakt het racisme erger en heeft geen vrede en liefde jegens haarzelf en dus ook niet jegens alle mensen, wit, zwart of wat dan ook.

  Ook haar boze JIJ aanvallen op gesprekspartners zijn hoogst irritant en laat zien dat Sylvana niet veel in huis heeft. Wat je ziet is een gefrustreerde vrouw die alleen maar aandacht zoekt, waar dan ook en hoe dan ook!

  Gisteren bij Pauw zag je dat ze weer loog en weer iets uit het verband trok. (“Ik heb de bewegende beelden gezien”.) Erg gevaarlijk, zoals Charles Groenhuijsen al aangaf. Ze komt niet slim of empathisch over. Ze straalt haat uit, geen liefde, verzoening of wijsheid! En daar valt of staat alles mee. Ze zou zich moeten terugtrekken en eens naar haar zelf moeten kijken en naar haar gedrag en negatieve uitstraling. Ze gaat echt niets, maar dan ook niets bereiken op deze manier. Alleen haar lichaamstaal spreekt voor zichzelf. Een zeer trieste vrouw.

  Ik heb werkelijk nog niemand ontmoet die achter haar standpunten staat. Sterker nog, mensen spreken direct hun walging uit over Sylvana. Dat roept ze op zich af. Ook vreemd dat ze zich zo afzet tegen zwarte piet en er zelf (gisteren) uitzag als zwarte piet. Wat ze zelf moet weten maar zwarte piet mag dat ook!

  Haar steeds veranderende uiterlijk toont de onzekerheid van Sylvana. Ze lijdt volgens mij aan een stoornis (Body Dysmorphic Disorder) om haar onzekerheden te flankeren.

  Ik vraag me af wat er allemaal in haar leven heeft plaatsgevonden wat haar zo zuur, bitter en gefrustreerd heeft gemaakt. In ieder geval voelt zij zich zeer goed in de rol van slachtoffer. En daar is nog nooit iemand beter van geworden.

  Ik citeer Syp Wynia van Elsevier ..”Vrijheid is voorbij als gekwetste minderheid de baas wordt”.

  Ik hoop dat Sylvana ergens haar geluk vindt en uit haar eigen strijd komt.

 22. noman

  Rob, goed verwoord

 23. Critikast

  Goed verhaal Rob. Kan iemand zorgen dat mevrouw Simons dit ook leest ? Of is MC niet elitair genoeg ?

 24. Mike

  Haar ex-vriend, Cool Cat-eigenaar Roland Kahn: “Mijn ex was een vrouw die alleen maar nám. Daarbij was ze altijd boos. Ze wilde ook steeds zélf in de zon staan – dat plekje gunde ze een ander niet.“ Hij is gelukkiger met zijn nieuwe vriendin: “Carolina is in praktisch alles het tegenovergestelde van Sylvana: ze is lief, zorgzaam en nooit chagrijnig en is iemand die veel geeft.”

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.