‘Bidden voor Andries Knevel heeft zin’

Het heeft zin om te bidden voor Andries Knevel, al is het niet precies duidelijk wat God met die gebeden doet. Dat zegt Marco van der Staten, hoofdredacteur van EO Visie, in een column. De EO bevestigde maandag dat Knevel ernstig ziek op de intensive care ligt en vroeg men om voor hem te bidden. Dat heeft nu ‘duizenden’ reacties opgeleverd. “Anderen uiten op sociale media hun ongenoegen over de gebedsvraag van de EO, soms met vlijmscherpe woorden“, zegt Van der Straten.

Die mensen zijn kwaad om de gebedsvraag. “Vaak is de strekking van de reacties: als God zou bestaan, als bidden zin zou hebben, waarom is er dan zoveel leed op de wereld? Is God daar blind voor? Zou hij Andries voortrekken?

Sommige mensen doen net alsof God een sprookjesfiguur is, aldus Van der Straten. “De schrijvers van sommige reacties lijken te denken aan een god die op een wolk met een soort Playstation-spel bezig is. Grijnzend kijkt hij hoe hij missies volbrengt en willekeurig laat hij soms bommen ontploffen en steekt hij op andere momenten de helpende hand toe.”

Van der Straten heeft er wel begrip voor dat mensen zich afvragen hoe christenen kunnen geloven in een God, terwijl er terreuraanslagen plaatsvinden. Toch, zegt hij: “Mijn ervaring, en die van veel gelovigen, is dat God luistert naar onze gebeden.”

God doet niet alles wat gevraagd wordt, stelt Van der Straten. “Maar geloof is juist, tegen beter weten in, nazeggen wat Habakuk al zo lang geleden verwoordde: de wereld ligt in puin, en toch! En toch, zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt.

Gewoon blijven bidden dus, besluit hij. “Blijven bidden, blijven geloven. Voor Andries, voor de wereldterreur, voor alles wat je bezighoudt, ver weg en dichtbij. Ook al begrijpen we er vaak niets van. En toch!

De column van Van der Straten kunt u lezen op de EO-site.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen