Sander Dekker roept AvroTros niet op matje na homorel

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat AvroTros niet op het matje roepen over de homoseksscène die is geschrapt uit de dramaserie La Famiglia. Dat laat hij weten in reactie op Kamervragen van D66. Scenarioschrijfster Maria Goos verklapte in de krant dat AvroTros de scène ’te expliciet’ vond en daar maakte onder meer D66 zich boos over, aangezien heteroseks wél in bijna elke dramaserie zit. Dekker roept AvroTros niet op het matje, maar vroeg wel om opheldering.

De omroep heeft Dekker dezelfde reactie gegeven als de omroep aan de pers gaf. “Ik heb hierover navraag gedaan bij AvroTros. Die liet mij weten dat er inderdaad een seksscène in het eindscript van La Famiglia is komen te vervallen, maar dat had alleen te maken met het moment in het verhaal waar deze scène een plek had gekregen.

AvroTros liet weten geen problemen te hebben met homoseksuele seksscènes en wijst daarbij naar de eerder uitgezonden series Ramses en Bloedverwanten. AvroTros voegt daaraan toe dat er in verdere afleveringen van La Famiglia ook nog lesbische liefdesscènes zijn opgenomen.

Dekker neemt genoegen met die reactie. “Het blijkt dat geen sprake is van ‘zedenpolitie’ door AvroTros. Een gesprek daarover is dan ook niet aan de orde.

Overigens geldt altijd dat uitsluitend de omroepen zelf verantwoordelijk zijn voor de vorm en inhoud van hun media-aanbod. Deze ‘programmatische autonomie’ die zowel geldt voor de publieke als de commerciële omroepen, vormt de hoeksteen van de onafhankelijkheid van de omroep en is gegarandeerd in de Mediawet.

Lees ook: Paul Römer woest over Kamervragen over seks bij NPO (7 oktober)

Foto: Michel Schnater/AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen