RTL Nieuws zet iPhone-camera in: kostenbesparing

RTL Nieuws heeft een set ontwikkeld, waarmee verslaggevers in minder dan vijf minuten met hun iPhone live op televisie kunnen zijn. Dat heeft de tv-zender laten weten. Het nieuwsprogramma van RTL 4 heeft uitvoerig getest met apps als Dejero en LiveU waarmee journalisten op locatie live beelden kunnen versturen met een 4G-simkaart en een iPhone. De kostenbesparing is aanzienlijk: een liveverslag via een satellietverbinding kost snel 1500 tot 2000 euro, met de iPhone is dat 20 tot 40 euro.

Om het beeld en geluid van de iPhone-opnames te professionaliseren heeft RTL Nieuws uitvoerig getest met verschillende technische opstellingen. Het resultaat is een gebruiksvriendelijke live set met een stabiele beeldvoering, een microfoon met ident-kap en een bijna onzichtbaar ‘oortje’ voor het retourgeluid van de verslaggever.

De set is inmiddels al succesvol ingezet door verslaggevers van RTL Nieuws, bijvoorbeeld tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro en de dag van Brexit in Londen en door de correspondenten in Israël, Turkije en Italië.

Perry Feenstra, Chef Economie van RTL Nieuws: “We hebben na veel experimenteren met verschillende onderdelen en mogelijkheden, nu een live set samengesteld die in al zijn eenvoud perfect werkt. Die eenvoud hebben we bewust nagestreefd. In minder dan vijf minuten kan iedereen, ook al heb je er totaal geen ervaring mee, op de buis zijn.”

De telefoon in de houder op het statief zetten, twee stekkertjes er in, app starten en live gaan. Ook de technici van de Master Control Room bij RTL zijn erg enthousiast over de kwaliteit en het gemak waarmee nu tegen hele lage kosten hele goede live-verbindingen kunnen worden gemaakt.

RTL Nieuws beschikt over meerdere kant en klare live sets die worden gebruikt door verschillende verslaggevers in binnen- en buitenland. In sommige gevallen is dit de primaire live video-opstelling.

Elk setje bestaat uit:

  • Een lichtgewicht, stevig en extra hoog statief, zodat ook lange verslaggevers zichzelf recht in de ogen kunnen filmen.
  • Een krachtige LED-invullamp, in lichtsterkte regelbaar, gevoed door een oplaadbare accu. In geval van lege accu kan als noodmiddel overgeschakeld worden op batterijen.
  • Microfoon: deze microfoon wordt op de lightning-poort van de iPhone aangesloten. In volume regelbaar.
  • Oortje: het oortje voor de verslaggever is vergelijkbaar met de oortjes die in de studio worden gebruikt.
  • De Beastgrip: dit is de houder voor de iPhone die op het statief gaat.

Verslaggever Jeroen Wollaars van de NOS vindt dit geen doorbraak. “Doorbraak? Ja drie jaar geleden ofzo. Ik doe dit al jaren.

Joost Blokzijl, chef redactie van EenVandaag: “Ja, en EenVandaag ook, alleen RTL dus pas sinds heden.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen