RTL 4’s RTL Live verslaat NPO 1’s Tijd voor MAX

RTL 4 trok maandagmiddag veel bekijks met zijn nieuwe vijf-uurshow RTL Live. De eerste aflevering met Albert Verlinde kwam uit op 374.000 kijkers (17 procent). Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. RTL Live weet al direct te winnen van de vijf-uurshow van NPO 1: Tijd voor MAX bleef steken op 307.000 kijkers (15 procent). Vorige week maandag scoorde Tijd voor MAX nog 19 procent marktaandeel, terwijl RTL 4 met psycholoogshow Dr. Phil bleef steken op 12 procent.

Uiteraard trekt een eerste aflevering van een nieuw programma altijd veel nieuwsgierige kijkers, dus de komende dagen zal iets duidelijker worden waar de voorkeur van de kijker komt te liggen.

De eerste RTL Live heeft gemengde reacties gekregen. Albert Verlinde laat zien dat hij in meer geïnteresseerd is dan het laatste showbizznieuws, maar het is behoorlijk wennen dat de snelle en venijnige toon die de kijker van hem gewend is achterwege bleef. Hij lijkt een aangever te missen, die hem de ruimte geeft om verbaal te scoren.

De opener van RTL Live kreeg de handen niet op elkaar op sociale media. Kijkers vinden het programma vrij saai en vinden de studio erg statisch ogen: de presentator en zijn sidekick zitten vastgenageld op hun kruk achter de presentatiedesk, er is geen publiek, geen muziek en geen reuring. Je kunt een speld horen vallen als er even niemand aan het woord is.

Het decor verbloemt niet dat het geld van sponsor Postcode Loterij nu vooral naar het nieuwe hoofdkantoor aan de Zuidas gaat. Zelfs de magere beeldkwaliteit was onderwerp van gesprek op sociale media.

De goedkope uitstraling van het programma past meer bij de Myrna Goossens van deze wereld dan bij iemand met de statuur van Verlinde. “Ik had verwacht dat Albert met een geweldige klapper zou komen na Boulevard. Dit valt tegen”, zegt kijker Joëlle op Twitter.

In het verleden – in 2003 en 2006 – presenteerde Verlinde twee talkshows op RTL 4: AV-NU en Albert. Ook die programma’s misten pit en verdwenen van de buis. Verlinde zei vervolgens geen talkshow meer te willen, omdat hij dat soort televisie te sloom vindt. “Ik vond het leuk, maar aan de andere kant: ik ben heel onrustig geworden door RTL Boulevard.

RTL Live concurreert om vijf uur met Tijd voor MAX. Hoewel RTL Live op het commerciële RTL 4 zit en Tijd voor MAX een product is van seniorenomroep MAX, heeft het laatste programma veel meer dynamiek: er is duopresentatie, er is meer interactie aan tafel en er wordt gekookt op de achtergrond.

Verlinde had in de eerste uitzending Lieke van Lexmond aan zijn zijde als vaste gast. De tweede aflevering wordt vanmiddag gepresenteerd door Angela Groothuizen. Aan haar zijde zit minister Jet Bussemaker.

Foto: RTL

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen