NRC vond optreden Halbe Zijlstra in Pauw gênant

Het optreden van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was behoorlijk gênant. Zijn verhaal was erg zwak. Dat vindt tv-recensent Hans Beerekamp, schrijft hij vandaag in het NRC Handelsblad. Zijlstra zat aan tafel om te ageren tegen het besluit van RTL Nederland om Zwarte Piet af te schaffen, maar had geen goede argumenten. Tafelgenoot Sophie Hilbrand zorgde voor hilariteit door de VVD’er te vragen wat volgens hem nou precies het gevaar is, maar daar kwam hij niet bepaald goed uit.

Een gênant optreden, vindt Beerekamp, die op Twitter zag dat hij veel medestanders heeft. “Op Twitter waren het ook de columnisten van rechtse signatuur in de moderne cultuurstrijd (Wierd Duk, Ebru Umar) die voor de VVD-coryfee vreesden dat hij zijn reputatie definitief om zeep had geholpen.

Beerekamp spreekt van een ‘gedenkwaardig optreden’. “Het leidde tot zichtbaar plaatsvervangende schaamte bij zijn tafelgenoten.

Zelfs Jeroen Pauw liet blijken dat hij Zijlstra niet erg serieus neemt. Hij benadrukte dat Zijlstra over het algemeen een ‘verstandige man’ is.

Het enige argument wat Zijlstra tégen het plotselinge afschaffen van Zwarte Piet heeft, is dat kinderen verward zouden raken. “Het angstargument is echter niet meer goed te combineren met de verstandige, beredeneerde houding die je van de politicus van een regeringspartij zou verwachten.

De column van Beerekamp kunt u lezen op de website van NRC Handelsblad.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen