Moszkowicz wil uitzendverbod op dramaserie VPRO

Yehudi Moszkowicz wil namens zijn vader Robert procederen over een uitzendverbod op de nieuwe VPRO-dramaserie De Maatschap. Dat vertelden ze vrijdagavond in de talkshow van Jeroen Pauw. Moszkowicz heeft onlangs het hoger beroep verloren in de kwestie rond de inzage van het script van De Maatschap, maar wil nu dus procederen voor een algeheel verbod. De vierdelige dramaserie over de advocatenfamilie Meyer zou lasterlijk en onrechtmatig zijn voor de Moszkowiczen.

Daarbij meent Yehudi Moszkowicz dat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht dat rust op het boek De Straatvechter, dat zijn vader Robert publiceerde.

Volgens producent Dutch Mountain en de VPRO is er noch sprake van onrechtmatigheid noch van schending van auteursrecht en zijn de artistieke en journalistieke vrijheid van de makers in het geding.

Voor De Maatschap, die is geïnspireerd door de geschiedenis van familie Moszkowicz, is uitvoerig research gedaan in de vele beschikbare openbare bronnen die zich de afgelopen decennia hebben opgestapeld. Op basis hiervan zijn feit en fictie zorgvuldig vermengd in een gedramatiseerde interpretatie van gebeurtenissen en karakters“, zegt een woordvoerder van de VPRO.

De VPRO heeft school gemaakt met dramaseries die zijn gebaseerd op of geïnspireerd door historische figuren of hedendaagse bekende personen die geschiedenis schrijven. “De Maatschap past in die traditie. Rondom de vele feiten die over de familie Moszkowicz bekend zijn, hebben de schrijvers een verhaal gecreëerd dat een interpretatie is van de werkelijkheid.”

Regisseur Michiel van Jaarsveld is erin geslaagd om met fantastische acteurs een meeslepend verhaal te vertellen over een vader en zijn zonen, over verwachtingen en teleurstellingen maar ook over de ontwikkeling van de strafrechtadvocatuur in Nederland.”

De Maatschap zou begin 2017 op de buis moeten komen bij NPO 2.

Foto: Michael Schnater/VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen