Minister Edith Schippers boos op Arjen Lubach

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is zwaar teleurgesteld in Zondag Met Lubach, het programma van Arjen Lubach. Onvolledige berichtgeving in dat programma heeft ertoe geleid dat haar man Sander Spijker ontslag heeft genomen bij zorgconsultancybureau P5COM. Dat vertelde ze dinsdagavond in Pauw. P5COM zou advies geven over het slim declareren van behandeltrajecten, waardoor patiënten soms onnodig aan het lijntje worden gehouden zodat meer gedeclareerd kan worden.

Lubach besteedde daar in zijn programma aandacht aan, na eerdere publicaties in andere media hierover. “Een jaar geleden heeft een journalist een artikel geschreven waarin hij zei dat het bedrijf van mijn echtgenoot dit soort praktijken erop nahoudt. Dat bedrijf heeft erop gereageerd en het flauwekul genoemd.”

Dit soort praktijken zijn ‘verwerpelijk’ en dat doet P5COM ook niet, aldus Schippers. Toch blijft het volgens haar rondzingen. “Er wordt geen bewijs geleverd, het wordt niet onderbouwd, maar het gaat circuleren op internet in een soort onderhuids gebeuren. Dat is een jaar lang gebeurd.”

Toen werd het opgepakt door een satirisch programma, maar er wordt niet bij gemeld dat het bedrijf zegt dat het dat niet doet en mijn echtgenoot het verwerpelijk vindt. Hij zou dat sowieso nooit doen“, zegt Schippers, verwijzend naar Zondag Met Lubach.

Het item had grote consequenties. “Je ziet dat zoiets langzaam zo groot wordt dat hij heeft besloten om weg te gaan bij dat bedrijf. Het is een klein bedrijf van 35 idealistische mensen – hij werkt niet bij Philips – en daar zitten 35 gezinnen achter die moeten eten.”

Het knaagt toch een beetje aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat iemand blijkbaar niets hoeft te bewijzen. Het voelt oneerlijk dat het zo gaat met journalisten of iemand die zich journalist noemt.

Haar man heeft pas recentelijk ontslag genomen. “Dit is recent gebeurd, omdat het recent is toegenomen, omdat er op tv aandacht voor was.”

De redactie van Zondag Met Lubach laat aan NU.nl weten zich niet te herkennen in de kritiek: “Juist omdát het zo’n persoonlijke en gevoelige kwestie was hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen.

Het bewuste Zondag Met Lubach-item van 4 september bekijkt u hier:

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen