Jean-Pierre Geelen koos niet voor Humberto Tan

Jean-Pierre Geelen heeft als jurylid van de Sonja Barend Award niet gekozen voor Humberto Tan. Dat heeft de oud-tv-recensent van de Volkskrant gezegd op Radio 1. Tan won de prijs donderdag voor zijn interview met overlevenden van de aanslag in concertzaal Bataclan in Parijs. Die winst heeft hij volgens Geelen te danken aan een hang naar emo-tv van zijn collegajuryleden. “Ik moet eerlijk zeggen dat dit interview niet in mijn top drie stond. Ikzelf had gekozen voor een ander interview.

Er stond veel meer interessants op de longlist, aldus Geelen. “De interviews op de longlist waren onvergelijkbaar. Er zaten persoonlijke gesprekken in, vechtinterviews en zoiets als dit.”

Met ‘zoiets als dit’ bedoelt hij een emotioneel betrokken gesprek. “De helft van zijn werk is het feit dat het hem gelukt is om deze jongens in de uitzending te krijgen. Dat is heel goed gedaan. Humberto kan dit ook heel goed. Dit is bijna zijn corebusiness: empatisch, warm en begripvol zijn.”

Toch steeg Tan niet boven zichzelf uit, vindt Geelen. “Dat vond ik eerlijk gezegd niet, hoe goed hij het ook deed. Je bent als presentator wel een enorme oen als je het niet lukt om dit tot een goed einde te brengen. De kunst van Humberto was weer wel dat hij de emotie niet over de top liet gaan.”

Zelf had hij gekozen voor Eva Jinek, die de man achter Stichting Loterijverlies aanpakte. “Ik houd van vechtinterviews. Het is spannend, maar Eva Jinek stijgt ook boven zichzelf uit. Dit is niet het type interview dat we van haar kennen.

Ron Vergouwen, tv-recensent van Radio 1, laat op Twitter weten dat hij ook niet voor Tan koos. “Gefeliciteerd Humberto Tan met de Sonja Barend Award! Verdiend, maar mijn top drie was Hanneke Groenteman, Eva Jinek en Jeroen Stekelenburg.

Tan reageert daarop: “Dus niet eens in je top drie? Zal ik nog meer mijn best moeten doen… Of zoiets.

Vergouwen: “Nee hoor, je doet het uitstekend. Zoals gezegd, het is maar ’n mening en je concurrentie was moordend. Wel mee eens, toch?

De jury bestond uit ruim veertig collega-interviewers, tv-critici en mediajournalisten.

Lees ook: ‘Waar blijven de Humberto-windjacks en -heftrucks?’ (woensdag)

Foto: VARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen