Dekker gelooft niet in Arabische propaganda bij NPO

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft niet het idee dat de NPO reclame probeert te maken voor de Arabische wereld. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen van PVV’er Martin Bosma. De PVV is net als Kamerleden van D66 en VVD kritisch over het feit dat de NPO met programma’s komt die het imago van de Arabische wereld moeten opvijzelen. Propagandashows, noemt de PVV het. Maar Dekker ziet dat niet zo: “Ik heb geen idee over welke ‘shows’ de vraagsteller het heeft.

Eén van de programma’s waarmee de NPO komt is Danny in Arabistan. “De serie Danny in Arabistan wordt momenteel gemaakt, dus over de inhoud daarvan valt nog weinig te zeggen.

Hij ziet het ook niet als zijn taak om een mening over dat programma te formuleren. “Het geldt altijd dat uitsluitend de omroepen zelf verantwoordelijk zijn voor de vorm en inhoud van hun media-aanbod. Deze ‘programmatische autonomie’, die zowel geldt voor de publieke als de commerciële omroepen, vormt de hoeksteen van de onafhankelijke nieuws- en informatievoorziening via de omroep en is vastgelegd in de Mediawet.

De PVV vraagt zich af of de NPO in de ‘propagandashows’ ook beelden gaat laten zien van bijvoorbeeld homo’s die van daken worden gegooid.

De partij vraagt zich sowieso af waarom de NPO-kijkers minder angst zouden moeten hebben voor de Arabische wereld.

Daarover zegt Dekker: “Dit verwijt begrijp ik niet. Er wordt in het media-aanbod van de publieke omroep vrijwel dagelijks indringend aandacht besteed aan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten: in nieuws- en actualiteitenprogramma’s, in praatprogramma’s, in documentaires, et cetera. Ik krijg niet de indruk dat de boodschap daarbij wordt verbloemd.”

Foto: NOS

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen