Peter van der Vorst over lage kijkcijfers RTL 4

Peter van der Vorst, de tv-kenner van RTL Boulevard, heeft zich in de uitzending van vrijdagavond uitgelaten over de teleurstellende seizoensstart van ‘zijn’ tv-zender RTL 4. Dat was te zien in de vernieuwde showrubriek. RTL 4 scoort van zondag- tot en met donderdagavond erg teleurstellend. Bestaande programma’s als TV Makelaar en Uitstel van Executie én nieuwe programma’s als Roots, Family Island, Jeroen in California en Gieren Met Goor scoren erg magere marktaandelen.

Volgens Van der Vorst beleeft tv-land een magere seizoensstart. “Het gaat best wel moeizaam. Alle zenders hebben er last van. Het NPO-programma Tot Elkaar Veroordeeld van Jan Kooijman is zelfs ingekort met één aflevering, omdat het gewoon niet genoeg scoorde.”

Waarom de Kooijman-show is geflopt, weet Van der Vorst niet. “Het blijft gissen voor alle omroepen. Ook The Next Boy/Girl Band is natuurlijk niet het grote succes wat John de Mol ervan gehoopt had en het Rad van Fortuin is ook niet het enorme succes.”

Van der Vorst kijkt niet alleen naar de concurrentie. “Als we naar onze eigen zender RTL 4 kijken – we moeten de hand ook in eigen boezem steken – dan scoort de zondagavond echt gewoon slecht, kunnen we zeggen. Van het programma Ja… Ik Wil Een Taart hadden we misschien ook wel meer verwacht.”

Waar ligt het aan? Aan de programma’s zelf? Het zal er absoluut mee te maken hebben, net als het warme weer, maar de kijktijd neemt ook echt af. Als je ziet hoeveel mensen er vorig jaar gemiddeld keken om half negen ’s avonds, dan is dat nu al met tien procent verminderd. In rap tempo neemt het af. Eigenlijk zijn programmamakers een beetje in paniek. Iedereen gaat naar Netflix en Videoland en kijkt televisie wanneer ze dat zelf willen.”

Toch scoort RTL 4 niet alleen lagere kijkersaantallen, maar ook lagere marktaandelen. “Je hebt de absolute aantallen – boven het miljoen scoren is altijd heel belangrijk – en de marktaandelen. Die blijven belangrijk en ook daar de marktaandelen vallen overal een beetje tegen. Iedereen vaagt zich af hoe dat komt.”

Foto: RTL Boulevard/RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen