Kinderseks voor 2,50 euro bezorgt tv-makers EO trauma

Het filmen van Grenzeloos Misbruikt, een documentaire die de EO over drie weken uitzendt, was een ’traumatiserende, levensbedreigende onderneming’ voor de makers. Dat laat de omroep vandaag weten. Grenzeloos Misbruikt vertelt het verhaal van de strijd tegen webcamkinderseks op de Filipijnen. “Elke dag zijn er wereldwijd 750.000 mannen, waaronder ook Nederlanders, die online op zoek gaan naar live seksshows met minderjarigen, van soms twee jaar oud“, legt de omroep uit.

De uitbaters, meestal familie of buren, ontvangen van de kijker 2,50 euro per show en 0,50 euro fooi per seksuele opdracht die online en live wordt verricht. “De EO heeft zich de zaak aangetrokken en is achter een team gaan staan dat vanaf eind augustus 2015 undercover is gegaan om deze minderjarige meisjes te bevrijden.”

Gedurende een periode van 17 maanden infiltreerde het team, bestaande uit filmmaker Jacco Groen en Belgische onderzoeksjournalist Peter Dupont, als eerste in netwerken van webcambordelen. “Deze riskante onderneming werd van het begin tot het einde gefilmd en werd de grootste Filipijnse politieoperatie op het gebied van cyberseks ooit.”

Uiteindelijk is het bordeel gesloten. “Dit heeft uiteindelijk geleid tot een chaotische inval met veel paniek en geschreeuw wat op de huid werd gefilmd.”

De documentaire toont de complexiteit van de onderliggende economische en psychologische factoren, de internationale obstakels en mogelijke oplossingen. “Grenzeloos Misbruikt laat zien waarom deze miljardenindustrie snel groeit en onthult hoe cyberpedo’s hun slachtoffers vinden.”

Filmmaker Jacco Groen: “Het duurt een minuut om het leven van een kind te verwoesten, maar een eeuwigheid om een cyberpedoseksueel te veroordelen.

2Doc: Grenzeloos misbruikt is op dinsdag 18 oktober om 22.55 uur te zien op NPO 2.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen