RTL en SBS halen uit naar NPO-baas Shula Rijxman

Shula Rijxman, de nieuwe baas van de NPO, krijgt de wind van voren van politiek Den Haag en haar concurrenten RTL en SBS. Dat is vandaag te lezen in De Telegraaf. Rijxman heeft in haar eerste speech als de nieuwe NPO-directeur gevraagd om 50 miljoen euro extra, maar RTL-baas Bert Habets vindt dat een gotspe. “Wat ons verbaast is dat de drang om te verbinden bij de NPO start met een roep om geld. Verbinden begint wat ons betreft niet bij een portemonnee, maar in het hart en met een visie.

De NPO moet eens stoppen met zijn roep om meer subsidie, vindt Habets. “Geld, en dan met name een gebrek eraan, wordt vaak gebruikt als excuus om minder te doen. De discussie zou eerst moeten gaan over het bedenken van creatieve oplossingen. En vooral over samenwerken.”

Rijxman zegt meer geld nodig te hebben, omdat Nederland polariseert en ze partijen bij elkaar wil brengen. Maar dat doet RTL ook al, aldus Habets, die benadrukt dat commerciële zenders óók willen verbinden.

Daar sluit SBS zich bij aan, dat Nederland zegt te verbinden met programma’s met een maatschappelijk thema en met wedstrijden van het Nederlands elftal. “Wij krijgen daar geen overheidssteun voor“, zegt het hoofd persvoorlichting.

In plaats van vragen om 50 miljoen euro extra, kan de NPO beter eerst stoppen met amusement. Het geld dat dan vrijkomt kan naar maatschappelijk betrokken programma’s, aldus SBS. “Het bestaansrecht van de NPO is gebaseerd op de maatschappelijke relevantie, maar toch moeten onze amusementsprogramma’s concurreren met die van de NPO, zoals Ranking the stars, Boer zoekt vrouw en Heel Holland bakt.

Afgelopen jaar ging Mr. Frank Visser van de NPO naar SBS en bleek hij ook bij ons succesvol burenruzies te kunnen oplossen. Maar dan zonder bijdrage van de belastingbetaler.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) laat weten dat Rijxman die 50 miljoen wel kan vergeten. “Misschien heeft mevrouw Rijxman een geldmachine gevonden die ik ook al zo lang zoek. Maar als we volgend jaar ergens op de begroting geld kunnen vinden, weet ik nog wel een paar urgentere zaken om dat aan uit te geven.

Het Telegraaf-artikel ’Geld genoeg in Hilversum’ met ook nog uitspraken van onder meer andere politici en Fons van Westerloo, kunt u lezen via Blendle.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen