NPO-Shula wil strijden tegen verharding samenleving

NPO-baas Shula Rijxman wil dat de publieke omroep komend tv-seizoen ten strijde trekt tegen de verharding in de Nederlandse samenleving. Dat heeft ze gezegd bij de NPO-perspresentatie. Na de groene ambities van vorig jaar, richt Rijxman haar pijlen dit jaar op praten met elkaar. “Onze rol is belangrijk. Er spelen thema’s die een voelbare impact hebben op de manier waarop we met elkaar samenleven. De verharding van de samenleving en de aantasting van ons gevoel van vrijheid.

Rijxman doelt op het groeiende onbegrip voor de islamitische cultuur vanwege de islamitische aanslagen. Volgens Rijxman voelen groepen zich niet meer gehoord en nemen ze afstand van elkaar. “Ze praten vaak over elkaar, maar niet met elkaar. De Publieke Omroep biedt het podium waar het gesprek kan plaatsvinden. Wat mij betreft zelfs meer dan we nu al doen.”

Rijxman wil dat de NPO niet alleen maar het nieuws van de dag bespreekt. “De NPO moet niet alleen reagerend op de waan van de dag, maar confronterend, beschouwend en verklarend. Waar groepen elkaar écht ontmoeten en het echte debat met elkaar voeren. Waar we inspanning leveren om elkaars standpunten begrijpen en respecteren.

Graag kijk ik samen met de directie televisie of we daar nog meer specifieke programma’s voor moeten maken. Denk aan een soort townhall-meetings, ontmoetingen van mensen met tegengestelde opvattingen.”

Met die townhall-meetings wil Rijxman het debat met het publiek opzoeken. “We willen het land in om ontmoetingen met mensen met uiteenlopende opvattingen te creëren. Een plek en een programma, waar ruimte is voor verschillende opvattingen en waar het échte debat met elkaar gevoerd kan worden.

De NPO is bij uitstek de aangewezen partij om dit soort programma’s te maken, omdat ze onafhankelijk is, aldus Rijxman. “Onafhankelijk van commercie, politiek en zelfs van kijkcijfers. Bij ons worden programma’s gemaakt die verbinden en het hele verhaal vertellen.

Rijxman is vanaf 1 september waarnemend voorzitter van de NPO, aangezien Henk Hagoort is overgestapt naar het onderwijs. Ze woont samen met haar vriendin in Blaricum.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen