NOS-directeur: ‘Bijna niemand keek Spelen via de Belg’

Nederlanders hebben de Olympische Spelen nauwelijks gevolgd via de Vlaamse publieke omroep VRT. Dat zegt Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, in een persbericht. Klagende NOS-kijkers riepen via sociale media dat alles beter is bij de VRT en BBC, maar volgens De Jong kregen zij de meute niet mee. “Er werd nauwelijks naar buitenlandse zenders geschakeld of gekeken“, zegt hij. “In augustus 2015 keken er gemiddeld meer Nederlanders naar VRT dan tijdens de Spelen van 2016.

De Jong vindt dat het verslag van de Olympische Spelen bij de NOS unaniem een belachelijk groot succes was. “De gemiddelde leeftijd van de kijker was flink jonger dan normaal, bijna de helft van de kijkers was vrouw, we hebben records verbroken op NOS.nl en de NOS app en de waardering voor de NOS en haar uitzendingen was hoog. En technisch ging het vrijwel perfect. Kortom, een rapport waar je trots op kunt zijn en waarmee je thuis kunt komen.”

Er was zo’n 3500 uur beeld beschikbaar van deze spelen. “Daarvan hebben we ruim 300 uur uitgezonden via NPO 1. Dat betekent keuzes maken. Dat is ons vak. Onze keuzes zijn uiteraard betwistbaar. Niet alles kan live.”

We hebben verhalen verteld, geduid en geordend. En we waren bij alle Nederlandse sportprestaties aanwezig. Dat maakt de NOS tot de NOS. Altijd, overal. Ik denk dat we dat waar hebben gemaakt.

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, is ook ongelooflijk trots. “Nederland heeft de sport massaal via de NOS gevolgd deze zomer. Vier miljoen mensen die naar handbal of hockey kijken, dik drie miljoen naar turnen, een miljoen midden op de dag naar handboogschieten en een Olympische site die achttien miljoen keer werd geraadpleegd. Het was – om met Hans van Zetten te spreken – ongekend.”

Zeker omdat het een sportzomer met een hoge moeilijkheidsgraad was. Een EK voetbal zonder Oranje. Nieuwe programma’s in de Tour. Het EK atletiek in Amsterdam dat we tussendoor ook nog ‘even’ in beeld brachten. En uiteindelijk de Olympische Spelen met een lastig tijdsverschil. Als het publiek dat dan een beloont met 7,5, dan voelt dat als loon naar werken.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen