Hokjesman: ‘NPO en VPRO zijn net China en Taiwan’

Foto: Bas LosekootHokjesman-presentator Michael Schaap vindt dat zijn omroep VPRO veel te braaf is geworden. Dat komt omdat de omroep in een goed blaadje wil staan bij de NPO. Dat zegt hij in gesprek met HP/DeTijd. Schaap vindt het jammer. “Vergelijk de NPO met China, en de VPRO met Taiwan. China wil Taiwan inlijven, dat lukt niet met geweld, want er liggen Amerikanen omheen, dus heeft China de Taiwanese ondernemers aangeboden: jullie kunnen bij ons op het vasteland veel goedkoper produceren.”

Dus made in Taiwan wordt made in China, aldus Schaap. “China heeft zo feitelijk Taiwan economisch bij de ballen en kan aan de touwtjes trekken.”

De vergelijking gaat volledig op, zegt Schaap. “Dat is wat de NPO doet met de VPRO: zakken vol met geld geven om mooie, dure series te maken. Daar heeft de VPRO fantastisch mee gescoord en een miljoenenpubliek mee bereikt. Maar de prijs die daarvoor wordt betaald, is: doe maar een beetje rustig.

Op die manier begint de VPRO volgens Schaap heel saai te worden. “In plaats van een onafhankelijke omroep is de VPRO zo langzamerhand verworden tot het ietwat ondeugende neefje van de NPO.”

Vroeger bestond de VPRO veelal uit bijzondere en vaak ietwat vreemde mensen die maar wat deden. En dat kon, het liep, er gebeurde van alles en er was sjeu. Maar inmiddels zijn die rare mensen wel verdwenen, er zijn allerlei nieuwe mensen gekomen, ook wel wat fatsoensrakkers, en is de VPRO steeds meer een professioneel gerund bedrijf geworden.”

En dat heeft consequenties voor het soort programma’s dat wij, een stelletje hele en halve psychiatrische patiënten, maken, want wij passen niet in het systeem van een ordentelijke omroep.”

Het HP/DeTijd-interview met Michael Schaap kunt u lezen via Blendle.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen