EO-gezicht Herman Wegter stopt als presentator

Herman Wegter stopt met presenteren. Hij gaat niet weg bij de EO, maar gaat aan de slag achter de schermen, als eindredacteur. Dat heeft de omroep laten weten. Wegter was zestien jaar lang een van de vaste gezichten van de EO. Hij wilde ooit de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk worden. Die ambitie is nu verdwenen. “Wat ik met mijn ambitie ten diepste wilde bereiken – een gevoel van voldoening en bevestiging – is niet gelukt. Hoe hard mensen ook voor je klappen, je zelfbeeld verandert niet.”

Hij vervolgt: “Sterker: je hebt steeds méér applaus nodig. Cruciaal was een gesprek met Henny Huisman. Ik vroeg hem wat hij nog wilde bereiken nu hij alles al had gedaan. ‘Het succes vasthouden,’ zei hij. Maar zo wilde ik het niet; uiteindelijk zul je altijd met lege handen komen te staan, want ooit stopt het succes.”

Op dat moment werkte Wegter al jaren bij de EO. “Maar tóen pas veranderde mijn motivatie: van ‘erkenning krijgen’ naar ‘hoe kom ik als presentator tot mijn recht zodat anderen er ook iets aan hebben?

Nu wil Wegter op een andere manier groeien. “Ik wil meer verantwoordelijkheid voor en invloed hebben op het hele proces van tv maken. Want als presentator ben je altijd de laatste in de lijn.”

“Mijn droomprogramma? Mensen interviewen bij wie je normaal niet komt; achter de schermen bij Obama, of de paus in zijn hart kijken. Verhalen vertellen over mensen is het mooiste wat er is!

 

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen