STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje

De STER heeft een anti-Zomergasten-reclamespotje van Federatief Joods Nederland geweigerd. Dat meldt de belangenorganisatie in een advertentie in Trouw. De Joodse actiegroep ageert in de Trouw-advertentie tegen de keuze van Zomergasten voor Dyab Abou Jahjah (foto) als gast. “Het is een gevaarlijke keuze van de VPRO om de militante en antisemitische Abou Jahjah ruimte te geven zich te profileren als gevestigde opiniemaker in het programma Zomergasten.

Er is al genoeg ellende op tv in de vorm van haat, intolerantie en aanslagen, vindt de organisatie. “Jahjah kan begrip opbrengen voor de terroristische aanslagen op onschuldige burgers. Kortom, Jahah heeft Nederland niets goeds te bieden.

De Joodse organisatie benadrukt dat VPRO’s Zomergasten geen debatprogramma is. “Het is een marathonuitzending waar opinieleiders uit onder meer literatuur, politiek en wetenschap gelegenheid krijgen om zich drie uur lang te presenteren aan Nederland. Slechts een kleine groep iconen is deze eer ten deel gevallen.

Straks hoort ook Jahjah tot dit gezelschap, aldus de organisatie. “Met hartelijk dank aan de huidige makers van Zomergasten die blijkbaar niet in staat zijn om onderscheid te maken tussen interessante inzichten en wanstaltig gedachtegoed.

Dit geluid wilde Federatief Joods Nederland ook laten horen in een tv-spotje bij de STER, maar die weigerde. “De belastingbetaler betaalt nu ongevraagd mee aan de ophitserij van Abou Jahjah. Tegelijkertijd mogen bezorgde Nederlanders hun weerwoord niet laten horen.

De STER meende deze reclameboodschap te moeten weren van de tv, terwijl gezond verstand, nuance en intelligentie juist nu zo noodzakelijk zijn.

Lees ook: Aangifte tegen Zomergasten wegens gast Abou Jahjah (Trouw, vandaag)

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen