Jort Kelder mogelijk in tv-programma over Nexit

Jort Kelder gaat mogelijk meewerken aan een tv-programma over een Nexit, een vertrek van Nederland uit de EU. Dat heeft hij gezegd in een uitzending van WNL met Margreet Spijker op Radio 1. Opiniemaker Thierry Baudet praat momenteel over zo’n programma, dat hij mogelijk alleen, maar ook mogelijk samen met Kelder gaat maken. “Er wordt wel over gepraat of Thierry alleen of ik met Thierry een programma onder de titel ‘Uit Europa’ in plaats ‘In Europa’ gaan maken“, zegt de tv-maker.

Het programma moet het antwoord zijn op het fanatiek geluid vóór Europa. “Dan proberen we te argumenteren dat er ook nog andere visies mogelijk zijn dan de in marmer gebeitelde visie van de Nederlandse intelligentia.”

Of het programma er echt komt, weet Kelder niet. “Ik weet niet of het gaat gebeuren. We zitten hier in een gezellige omroepbunker en er zijn heel veel mensen die zich ermee bemoeien: omroepen, zenderbazen en dat soort types. Als je Europa zegt, kost het sowieso de helft van de kijkcijfers.”

Overigens is Kelder niet tegen de EU. “Ik vind dat wij níet uit de EU moeten, maar wel dat we uit de munt moeten. Die euro werkt gewoon niet, maar zelfs daar kun je in Nederland geen normaal gesprek over hebben. De munt maakt Nederland armer en leidt aantoonbaar tot enorme problemen. Ik wil dat de Tweede Kamer daar eens een fundamenteel gesprek over heeft.

Toch vindt hij het goed dat er een programma komt waarin ook een andere mening over het voetlicht gebracht wordt. “Het debat in Nederland is te scherp en wordt te veel op de persoon gevoerd. Je hebt eurofielen en dat zijn bijna religieuzen. Als je aan Europa zit ben je een oorlogshitser en een nationalist. Je kunt er niks van zeggen of je valt meteen in een radicale hoek. Wilders komt er dan bij, terwijl ik me daar totaal niet tot aangetrokken voel. Aan de andere kant heb je GeenPeil en die is ook niet uit op consensus.

Hoe dan ook lijkt het Kelder leuk om met Baudet samen te werken. “Het is geen diepe vriendschap, omdat ik hem nog maar een jaar kan, maar ik bewonder hem om één reden: hij heeft moed in een land waar de intellectuele, politiek correctie elite hetzelfde links liberale geluid laat horen.”

Thierry is bereid om heel veel vijanden te maken om een contrair standpunt in te nemen. Dat bewonder ik onmiddellijk in hem. Dat verdient mijn steun. Ik ben het niet met al zijn standpunten eens – hij is rechtser en conservatiever dan ik – maar hij heeft een enorme drang om de wereld te veranderen.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen