NPO-baas Klein blundert: Brexit, maar geen talkshow

Na de Sylvana Simons-rel, de aanslag op gayclub Pulse in Orlando en de moord in de Brexit-strijd, wordt vandaag opnieuw pijnlijk duidelijk welke megablunder NPO’s tv-baas Frans Klein heeft begaan. Op de dag waarop duidelijk wordt dat Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten, kan de NPO-kijker zich niet wenden tot een actuele talkshow. Maar liefst drie maanden lang stuurde Klein DWDD en Pauw op vakantie en koos hij ervoor Jinek deze zomer niet van stal te halen.

In al zijn wijsheid heeft Klein besloten dat Nederland in de zomer helemaal niet zit te wachten op actualiteit, maar liever volop sport ziet. Volgens de tv-baas is het ‘geen ordinaire geldkwestie’, maar past een dagelijkse talkshow niet bij het zomerse leefritme van Nederlanders en zijn tv-kijkers in de zomer een beetje ‘praatmoe’.

Klein is zo ongeveer de enige die heilig gelooft in zijn argumenten. Het AD noemde de zomerstop ‘wel erg vroeg’, de Volkskrant vindt drie maanden lang geen dagelijkse talkshow op NPO 1 ‘niet te verdedigen’ en het NRC stelt dat het besluit van Klein ‘niet heel volwassen’ is.

Maar ook tv-kenners vinden het beleid van Klein belachelijk. Peter van der Vorst noemde de drie maanden durende zomerstop ‘wat veel’ en Albert Verlinde en Fons van Westerloo riepen dat het ‘belachelijk’ is.

Gerard Timmer, de voorganger van Klein en tegenwoordig baas van BNN-VARA, pleitte er recentelijk voor dat NPO 1 het hele jaar door een dagelijkse talkshow zou moeten uitzenden. En ook Omroep MAX-baas Jan Slagter is het daarmee eens: “Eva Jinek had die plek best kunnen invullen.

RTL 4 gaat deze zomer wél door met een dagelijkse talkshow: RTL Late Night. Dat programma is wel wat lichter van toon dan de dagelijkse talkshows van de NPO. Zo presenteerde Tan donderdag zelfs een belspelletje waarbij elke tiende beller kans maakte op kaarten voor een concert van Coldplay.

Vanavond gaat RTL Late Night niet over de Brexit, maar is een vooraf opgenomen aflevering met Coldplay te zien.

NPO 1 zendt sinds vanochtend vroeg speciale Brexit-journaals uit. Uiteraard zullen vanavond ook de Journaaluitzendingen, EenVandaag en Nieuwsuur in het teken staan van Brexit.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen