‘Brexit-duiding op radio en tv mediadieptepunt 2016’

Foto: RVDMediacriticus Marianne Zwagerman vindt de Brexit-duiding op radio en tv nu al het mediadieptepunt van het jaar. Dat geeft ze aan in haar column op BNR. De Nederlandse media maken er volgens Zwagerman geen geheim van pro-EU te zijn. Zo beweerde een NRC-journalist in Nieuwsuur dat veel mensen spijt hebben van hun ‘leave’-stem, terwijl volgens Zwagerman maar 1 procent van de ‘leave’-stemmers spijt heeft. “Ongefundeerd gekakel dus in het pareltje van onze tv-journalistiek.

Nieuwsuur mag wel iets objectiever, vindt Zwagerman. “Leerzaam om te zien hoeveel onderdrukte walging Marielle Tweebeeke moest wegslikken om objectiviteit te faken toen ze in de vrijdag-uitzending het kritische EU-parlementslid Annemans aan het woord moest laten. Want hij is van het verkeerde kamp.

De media wil alleen maar meningen horen die welgevallig zijn, aldus Zwagerman. “Dus duikt Alexander Pechtold overal op. En krijgt hij alle ruimte om feitenvrij zijn frame uit te rollen. Wie kritisch is op de EU is extreemrechts, een eventueel Nexit-referendum zet hij sluw neer als een ‘Wilders-referendum’.”

Mensen met een nuchter en kritisch werkend verstand wegzetten als xenofoob, het is de ziekte van dit mediatijdperk“, besluit ze in haar column.

Lees ook: Arnold Karskens: ‘NOS is bang voor Nexit’ (zondag)

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen