Bert van der Veer: ‘Sylvana meer vorm dan inhoud’

Bert van der Veer ergert zich aan de manier waarop Sylvana Simons en haar collega’s van de allochtonenpartij DENK zich presenteren. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. Simons maakte gisteren in een persconferentie in de Tweede Kamer bekend dat ze aangifte gaat doen van racisme. “Persconferentie is een groot woord. Dat doe je toch niet zo? Dit was stupide, amateuristisch en zelfs arrogant. Je komt naar buiten als een soort koekoeksklok, beantwoordt drie vraagjes en je gaat weer terug.

DENK gaf de aanwezige journalisten nauwelijks de gelegenheid om iets te vragen. “Er waren meer microfoons dan vragen“, aldus Van der Veer.

Het lijkt wel een toneelstukje, meent hij. “Het hele fenomeen Sylvana Simons is meer vorm dan inhoud. Het gaat hoofdzakelijk over het feit dat ze gekleurd is en niet wat ze vindt.

Het hele racismedebat overschaduwt het feit dat DENK belachelijke standpunten heeft, aldus Van der Veer. Na een akkefietje met omroep PowNed opperde DENK dat PowNed maar uit het publieke bestel gehaald moet worden. “Met dat soort mensen wil je niet te maken hebben. Het gaat bijna niet meer over die denkbeelden van DENK, maar over de foute plek waar ze een persconferentie organiseren.

Al met al heeft DENK geen handige omgang met de pers, vindt hij. “Het is niet slim, want ze hebben nu Frits Wester tegen zich en dat is al niet handig.”

Wester was niet te spreken over de ‘persconferentie’. “Ik sta hier toch een beetje met verbazing naar te kijken. Een statement, twee vraagjes, een woordvoerder die roept dat het genoeg is, een verklaring van Kuzu en dan is het klaar.”

Als je zoiets doet en als je het echt meent en het debat wil aanwakkeren in de samenleving, moet je volgens mij ook vragen kunnen en durven beantwoorden. Dit is weer zo’n flauw momentje waarvan je denkt: doe het de volgende keer een beetje anders.”

Lees ook: NOS: ‘Sylvana hoopt op hongerige journalisten’ (vanmiddag)

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen