Toppers benaderd voor omkoping bij Songfestival

Foto: TROSDe Toppers zijn in 2009 in de aanloop van hun deelname aan het Eurovisie Songfestival benaderd door een ‘Oost-Europese partij’, die aanbood om tegen betaling de stemming van het televoten te manipuleren. Dat bevestigt Benno de Leeuw, de manager van de Toppers, vanavond in Brandpunt. De Leeuw nam het telefoontje serieus genoeg om een afspraak te maken in ‘een wegrestaurant bij Hengelo’ met een Oost-Europese man. Die deed hem daar ter plekke een aanbod.

De man zei dat hij een ingenieus systeem heeft waarmee hij – tegen betaling – in verschillende landen het stemgedrag kan manipuleren met SMS- bombardementen.

De Leeuw zegt daar over in de Brandpunt-uitzending: “Dat heeft hij mij uitgelegd ja. Dan dacht ik letterlijk van; hé! Dat zou best eens kunnen.”

Op de vraag wat hij dan zou moeten betalen, antwoordt de Toppers-manager: “Je praat over een wereldwijd evenement; dan denk ik dat je over luttele miljoenen praat.

De Toppers (destijds met Gordon Heuckeroth, René Froger en Jeroen van der Boom) vertegenwoordigden Nederland in 2009 op het Songfestival in Moskou.

Volgens de Leeuw heeft hij het aanbod nooit met de toppers besproken. Maar Jeroen en Gordon bestrijden dat. Jeroen van der Boom zegt in Brandpunt: “We hebben dat eigenlijk gelijk van tafel geveegd, we hebben daar niks mee gedaan, het is meer lacherig de revue gepasseerd, ik kan mij ook niet voorstellen dat dat werkt.”

René Froger was niet bereikbaar voor commentaar.

Brandpunt is om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Meer in TROS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen