‘Sylvana Simons vindt steniging van homo’s prima’

Foto: Nick van OrmondtColumnist Jan Dijkgraaf vindt het bizar dat Sylvana Simons de arrestatie van Ebru Umar in Turkije heeft goedgepraat. Dat zei hij in Van Liempt Live. Volgens Simons had Umar zich nou eenmaal aan de Turkse wet moeten houden. Dijkgraaf: “Als je homoseksueel bent, je naar Saudie-Arabië gaat en daar je vriend zoent, dan kun je gestenigd worden en opgehangen. Dan zegt Sylvana, één van de voorvrouwen van de beweging DENK: ‘Dat is prima, want dat zijn nou eenmaal de regels van dat land.’

Simons deed haar uitspraak over Umar in De Wereld Draait Door, waar ze gepresenteerd werd als het nieuwe gezicht van de allochtonenpartij DENK. Dijkgraaf: “Ik vond het een ontluisterend optreden. Het is ook heel belangrijk om te zien wie ons denken te gaan vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.”

Volgens Dijkgraaf moeten politici in de rij staan om zich uit te spreken tegen de huidige Turkse politiek. “Turkije roept ons op om te klikken. Als ik iets vervelends over de president zeg – of nog erger: de profeet – dan loop ik een goede kans dat als ik op vakantie ga naar Turkije en iemand geklikt heeft, ik een probleem heb. Niet omdat ik me in Turkije ‘misdraag’, maar omdat ik me in Nederland zou hebben misdragen.”

Dijkgraaf heeft weinig respect voor DENK. “Een partij die zegt dat Wilders een kankergezwel is, veracht ik. Dat soort dingen moet je dus nergens ter wereld zeggen.”

Hij verwacht niet dat autochtone Nederlanders zullen stemmen op DENK. “Je kiest dan voor een partij die goed vindt wat Erdogan vindt en die klikturken prima vindt.”

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen