‘Sylvana lachwekkende, mediageile carrièrebitch’

Foto: RTLSylvana Simons wordt vandaag volledig afgeslacht in de pers nu ze zich heeft aangesloten bij de allochtonenpartij Denk. Bijna alle dagbladen publiceren kritische columns en het AD twijfelt zelfs openlijk aan haar intenties. ‘Wil de echte Sylvana opstaan?’, is te lezen op de voorpagina. Het AD wil weten wat de werkelijke reden is van haar keuze om de politiek in te gaan. In de kop van een groot artikel vraagt de krant zich af of ze nou gewoon een stoere vrouw is of niets meer dan een ‘carrièrebitch’.

In een profiel van Simons kan het AD geen eenduidig antwoord geven op die vraag. Broer Kenneth Leeuwin zegt namelijk dat Simons alleen dingen doet waar ze écht in gelooft, maar Catherine Keyl denkt dat ze voor de politiek kiest omdat haar tv-houdbaarheidsdatum op het punt van verstrijken staat.

Veel mensen vragen zich af waar het na TV Makelaar mis is gegaan met Simons, maar haar broer denkt daar anders over. “Ik ben apetrots op haar. Ze is van nonsensprogramma’s opgeklommen richting maatschappelijk debat en politieke arena.

Keyl echter: “Ik vermoed dat ze gewoon praktisch denkt. Het is handig als je wat ouder wordt om een politieke carrière te ambiëren boven die in tv-land.

Lachwekkend

Theodor Holman schrijft in zijn column in Het Parool dat hij het niet over Simons wil hebben. “Er is een val waarin een columnist niet moet trappen. Dat is dat het nieuws leuker is dan de column die je erover kunt schrijven.

Stel dat het nieuws is: ‘Wilders naakt in musical’, dan moet je daar eigenlijk van afblijven, want je kunt met je column nooit over dat nieuws heen”, aldus de columnist, die de politieke ambities van Simons even grappig vindt.

Mediageil

De Telegraaf heeft een kritische lezersbrief over Simons tot ‘brief van de dag’ gebombardeerd. “Sylvana Simons weet van gekkigheid niet hoe ze in het nieuws moet komen”, zegt Wijnand uit Zoetermeer.

Wijnand zag in De Wereld Draait Door hoe Simons de arrestatie van Ebru Umar in Turkije goedpraatte door te zeggen dat de columniste zich had moeten aanpassen aan de gebruiken in dat land. Hij richt zich tot Simons: “Zou je je dan ook niet moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur, zoals het sinterklaasfeest?

Cabaretier

NRC-columnist Marcel van Roosmalen vond het optreden van Simons in DWDD ‘nog grappiger dan huiscabaretier Peter Pannekoek’. “Wat bleef hangen van wat Sylvana allemaal zei, was dat ze niets wist van de Armeense genocide en dat dat waarschijnlijk zo zou blijven. Dat is natuurlijk leuk uit de mond van een vrouw die het mensen niet kwalijk genoeg kan nemen als ze te weinig weten over ons slavernijverleden”, zegt hij.

Dat Simons de arrestatie van Umar goedpraatte, vindt hij ook grappig. “In gedachten bleef ik graaien in de zak met bijvoeglijke naamwoorden. Je kon voor de naam ‘Sylvana’ inmiddels van alles zetten. Zelfs ‘lieve’, maar dan wel denigrerend bedoeld.

John Williams

Metro-columnist Jan Dijkgraaf vindt het geinig hoe Simons door Matthijs van Nieuwkerk werd weggezet. “Aangezien ze Sylvana Simons heet en vuistdiep in de VARA zit, is links Nederlands in rep en roer. Hoe kan ‘een van ons’ nou bij het Hollandse filiaal van Erdogan horen?”, schrijft hij. “Van DENK gaan we nog veel lol hebben.

GeenStijl adviseert Simons om weer een ‘gaaf woonprogramma met John Williams’ te gaan maken. “Stijldans jezelf weer zo’n dansprogramma in, doe een cameo in Sesamstraat en laat je af en toe horen over wat jij belangrijk vindt bij DWDD of RTL Boulevard. Maar stap níet de politieke arena in met die engnekjes van Erdogan.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen