Sander Dekker vindt moslimomroep geen goed idee

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt een nieuwe moslimomroep binnen de NPO, zoals Kamerlid Kuzu dat graag ziet, geen goed idee. Dat zegt hij in een interview met Spreekbuis.nl. Dekker vindt het goed dat de NPO aandacht besteedt aan levensbeschouwing, “maar ik wil niet toe naar een situatie waarbij verschillende geloven en doelgroepen stuk voor stuk recht hebben op een uurtje televisie. Dan gaan we echt de verkeerde kant op. Daar komen we vandaan en we hebben gezien dat dat niet werkte.”

Er is daarnaast helemaal geen mogelijkheid om nu een nieuwe omroep te lanceren, aldus Dekker. “We moeten niet terug naar die verzuiling. Bovendien is er net een nieuwe concessieperiode begonnen. Dus voor nieuwe omroepen is voorlopig ook geen ruimte.

Verzuiling is volgens Dekker ontzettend ouderwets. “Vroeger betekende pluriformiteit dat iedere zuil een eigen omroep had. Het idee van de verzuiling is, op heel veel terreinen inmiddels los gelaten, behalve in Hilversum. Ik denk dat meer mensen televisie kijken dan zich heel strikt verbonden voelen met een zuil.”

De nieuwe mediawet, en dat vind ik het mooie, is niet tegen de ledenomroepen. Maar – en dat is het andere uiterste – waarom zouden de ledenomroepen het monopolie moeten hebben op het lanceren van goede programma ideeën?

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen