Mark Rutte haalt uit naar Derksen, prijst De Toppers

Foto: Nick van OrmondtMinister-president Mark Rutte vindt De Toppers top en Johan Derksen flop. Dat laat hij vandaag blijken in de media. De Toppers krijgen bij de NOS een veer in de bips van Rutte, die hun laatste concert bijwoonde. “Ik was al een paar jaar strontjaloers op Halbe Zijlstra, Tamara van Ark en anderen die leuk naar De Toppers gingen. Ik zei: ‘Ik wil ook!’ Weet je wat zo fantastisch is van die Toppers? Het is alsof je in een Amsterdamse kroeg staat, een soort Bolle Jan, maar dan met 70.000 mensen.

Super gezellig, vindt Rutte het. “Die sfeer is fantastisch en die drie kerels zijn absolute rasartiesten van het hoogste niveau. Ik houd van allebei: ik houd van Bach en Mozart, maar ook ontzettend van zo’n avond. We hebben ontzettend genoten en zijn uit ons dak gegaan.”

Ondertussen deelt Rutte in de Volkskrant een sneer uit aan Johan Derksen, die in Voetbal Inside het Marokkanenprobleem in het amateurvoetbal benoemde.

Rutte: “Laatst was er ophef over uitspraken van Johan Derksen. Moest er een Marokkanenstop komen bij voetbalclubs? Ik vond dat verschrikkelijk. Ik zag zo’n enthousiast kereltje van 6 voor me die komt aandribbelen en dan hoort: ‘Je mag er niet bij zijn, want je bent Marokkaans.’

Nog los van het feit dat het discriminatie is en dus sowieso niet kan, vond ik het belangrijk om dat ook meteen uit te spreken. Vijf jaar geleden zou ik daar terughoudender in zijn geweest.”

Dat hij zich tegenwoordig makkelijker uitspreekt, is volgens Rutte te danken aan zijn collega Lodewijk Ascher. “Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind. Ik heb altijd getwijfeld of een politicus zich moet uiten over zaken die niet direct op te lossen zijn met een wet.

Als liberaal ben ik geneigd om daar terughoudend in te zijn. De samenleving moet z’n werk doen, maar tegelijkertijd zijn er veel onderwerpen waar je mag normeren, waarbij je mening als politicus relevant is. Dat doe ik nu veel meer. Dat is zijn invloed.

Het Volkskrant-dubbelinterview met Ascher en Rutte kunt u lezen via Blendle.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen