Marianne Zwagerman: ‘Te veel ons kent ons in media’

Mediakenner Marianne Zwagerman vindt dat de media echt eens moeten stoppen van het herhaaldelijk interviewen van steeds dezelfde mensen. Dat zegt ze in een interview met Vileine. Zwagerman is moe van steeds dezelfde gezichten. “De meeste mensen in de tv-wereld hobbelen een beetje heen en weer tussen Hilversum en Amsterdam. Maar het echte leven is niet in Hilversum. Al die mediamensen hebben enorme oogkleppen op en hebben last van dat kleine rolodexje.

Het gebeurt in álle media en niet alleen in tv-land, stelt ze. “Bijvoorbeeld zo’n Aaf Brandt Corstius of Sylvia Witteman hebben columns geschreven in de Libelle én de Viva én de Joop én de Volkskrant. Hoezo? Er zijn echt nog wel meer mensen die leuke stukjes kunnen tikken.

Het is ‘ons kent ons’, ‘luiheid’ en ‘gemakzucht’, aldus Zwagerman. “Het begint hiermee: kap eens met alleen maar de Volkskrant te lezen! Daar maak ik me heel boos over. Toen Jean-Pierre Geelen afscheid nam als tv-recensent heeft dat afscheidstournee van hem wel drie maanden geduurd. Hij zat overal.”

Toen bij de grootste krant van Nederland de tv-recensent afscheid nam omdat hij de plek over ging nemen van Rob Hoogland – de meest gelezen columnist van Nederland – heb ik daar niemand over gehoord.

Tot slot vreest Zwagerman dat het aantal vrouwen in de media ondervertegenwoordigd blijft. Er wordt wel eens geopperd dat de vrouwelijke NPO-baas Shula Rijxman een verschil zou kunnen maken, maar daar heeft Zwagerman een hard hoofd in.

Zwagerman sprak laatst met Rijxman over de nieuwe mediawet. “Ik zei tegen Shula: ‘Waarom heb ik jou als verdediger van deze wet nergens in de talkshows gezien en waarom zat Jan Slager overal?’ Zegt ze: ‘Goede vraag. Ik werd gewoon nergens uitgenodigd.’

Dan zeg ik: prettige wedstrijd als Shula het nog niet eens voor elkaar krijgt haar verhaal te vertellen bij de omroepen waar zij nota bene de baas over is. Je hebt nog eerder democratie ingevoerd in Noord-Korea dan bij de NPO.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen