Jörgen Raymann vindt dat Nieuwsuur polariseert

Foto: KROJörgen Raymann heeft kritiek op de wijze waarop Nieuwsuur bericht over de stortvloed aan racistische reacties op Sylvana Simons. Dat liet hij dinsdag weten als studiogast van het programma. Raymann vindt het merkwaardig dat Nieuwsuur in een reportage alleen aan allochtonen vroeg wat ze van die racistische reacties vinden, waardoor het lijkt alsof autochtone Nederlanders het prima vinden. “Nu lijkt het alsof het wij tegen ons is en dat geloof ik niet“, aldus de bekende presentator.

De presentator zat in Nieuwsuur aan tafel met twee andere Nederlanders van buitenlandse komaf. “Wat ik wel even wil opmerken en sorry dat ik het nu even zeg: het valt me op dat er alleen maar buitenlandse studenten geïnformeerd zijn, alleen maar allochtone studenten. We zitten hier ook alleen maar met allochtonen om over het probleem te praten, alsof het ons probleem is, terwijl het een gemeenschappelijk probleem is.”

Nederlandse mensen zijn ook tegen racisme, aldus Raymann. “Ik zou ook willen weten hoe de Nederlandse studenten er over denken, want geloof me: er zijn genoeg Nederlandse studenten die dit ook verwerpen. Ik denk dat er gewoon een kleine groep is die zich zo manifesteert.”

De suggestie van de NOS dat er een racismeprobleem in Nederland is, deelt Raymann niet. “Er is racisme in Nederland, maar er zijn 9,6 miljoen Nederlanders op Facebook. Als van die groep 5.000 mensen zo reageren op Sylvana, dan wil ik niet heel Nederland over één kam scheren. Er zijn genoeg mensen met een genuanceerde mening en dat vooral ook naar buiten brengen.

Het zegt niets over Nederland, maar alleen over de mensen die die reacties geplaatst hebben. Ik denk dat we dezelfde fout maken als we gaan generaliseren en heel Nederland als racistisch betichten, omdat een paar mafketels op Facebook zich zo uiten. Het is vooral een probleem dat zich op social media voordoet.

Raymann is het wel eens met de inhoudelijke kritiek op Simons’ keuze om zich aan te sluiten bij de politieke partij DENK. “Het zou niet mijn keuze zijn en ik vind het ook geen verstandige stap van haar. Ze mag het wel doen, het is een vrij land, maar het zou niet mijn keuze zijn.”

Ik support Sylvana in zoverre dat ik vind dat ze de bagger die ze over zich heen krijgt niet verdient. Maar nogmaals: ik ben het niet eens met de keuze die ze gemaakt heeft om bij DENK te gaan.”

Lees ook: Andries Knevel: ‘Nieuwsuur kijkt neer op rechts’ (gisteren)

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen