Jan Dijkgraaf: ‘Brief aan NTR radicaliseert Pietdebat’

Foto: Nick van OrmondtJan Dijkgraaf vindt dat BN’ers het Zwarte Piet-debat radicaliseren met het onder druk zetten van Sinterklaasjournaal-omroep NTR. Dat heeft de columnist laten weten op Radio 1. Ruim honderd BN’ers hebben een brief ondertekend waarin de NTR wordt opgeroepen afscheid te nemen van de ‘racistische’ Zwarte Piet. “Dit debat is door figuren als Anousha Nzume, Sylvana Simons en Sunny Bergman zo geradicaliseerd dat iedereen aan beide kanten de hakken in het zand heeft gezet.

Types als Sylvana Simons en Sunny Bergman roepen niet zozeer weerstand op omdat ze Zwarte Piet willen veranderen, maar omdat ze net doen alsof Nederlanders zo racistisch zijn, aldus Dijkgraaf.

Ze doen net alsof we hier in Nederland vreselijk racistisch zijn en dat mensen met een kleurtje achterin de bus moeten. We moeten gewoon een beetje normaal doen. Dat geldt voor beide kanten.”

De open brief van de ruim honderd BN’ers werd vrijdag afgedrukt in het NRC. “Ik vind het prima dat mensen hun mening kwijt willen, maar stuur die brief gewoon lekker naar de NTR, zodat ze de zaak intern kunnen bespreken.”

Dit is weer een groep BN’ers, waarvan ik een kwart niet ken. Die willen weer zo nodig met hun naam in de krant. Ik word er een beetje ziek van.

De anti-Zwarte Piet-actie wordt geleid door Erik van Muiswinkel, die vorig jaar nog Hoofdpiet was. Dijkgraaf vindt dat Jochem Myjer op een chiquere manier is opgestapt. “Ik heb hem nergens boos horen doen, ik heb hem geen ‘kankerlul’ horen zeggen zoals Van Muiswinkel, dus het kan ook op een chique manier. Ik denk dat je met schreeuwen en schelden niets bereikt.”

Overigens is Dijkgraaf ook tegen Zwarte Piet. “Wat mij betreft moet de NTR toe naar een veegpiet.”

De NTR heeft in een reactie aan de BN’ers laten weten dat Zwarte Piet al geleidelijk verandert en de kritiek dus onterecht is. Collega-omroep SBS 6 houdt de komende jaren wel gewoon vast aan Piet.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen