’Elitaire Matthijs en Giel dreven Sylvana in de hoek’

Foto: Bob BronshoffSylvana Simons en haar collega’s van de allochtonenpartij DENK werden woensdagavond in de hoek gedreven door Matthijs van Nieuwkerk en zijn witte vrienden. Dat schrijft AD’s pagina 2-columniste Pauline Bijster in de krant. Een beetje jammer, vindt ze het. “Aan tafel kregen de drie weinig begrip. Het elitaire, Amsterdamse mediagezelschap bestaande uit Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen, viel scherp aan. En op de achtergrond zat Neelie Kroes duidelijk zichtbaar ‘nee’ te schudden.

Dat is volgens Bijster geen prettig vertrekpunt. “Ik vond het vervelend om te zien. Als mensen zo in een hoek worden gedreven, ben ik eigenlijk automatisch vóór de underdog, in dit geval de DENK-partijleden.”

Van Nieuwkerk interviewt vanuit zijn ivoren toren, meent ze. “Als er drie mensen zijn in Nederland die echt geen bal verstand hebben van hoe het zou kunnen voelen om op wat voor manier dan ook gediscrimineerd te worden in een samenleving, zijn het wel Van Nieuwkerk, Beelen en Kroes.”

Zij belichamen, laten we wel wezen, precies de groepen die nergens last van hebben (blanke, mannelijke vijftiger met televisiebaan, jonge gozer uit de muziekwereld, dame op leeftijd met miljoenen op de bank).”

Bijster stond tijdens de uitzending aan de kant van DENK, maar dat wil niet zeggen dat ze geen verbeterpunten ziet. “Ik vermoed dat deze partij nog best wat stemmen krijgt. Als ze leren van hun beginnersfouten en de discussie intelligent gaan voeren, gun ik ze die van harte.

De AD-column van Pauline Bijster kunt u lezen via Blendle.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen