EenVandaag duikt in Sylvana-rel: ‘Racismeprobleem’

Foto: Elvin BoerDe rel rond Sylvana Simons komt vandaag wederom aan bod in het veel bekeken NPO 1-programma EenVandaag. De actualiteitenrubriek heeft wat ervaringsdeskundigen en experts gesproken en concludeert nu dat ontkenning van racisme een ‘groot probleem in Nederland’ is. “Hoe kan het dat Nederlanders zo heftig reageren als mensen dit aankaarten? Ten eerste hebben witte Nederlanders vaak sterk het gevoel moreel en cultureel superieur te zijn“, aldus EenVandaag.

Dat gevoel houden Nederland in stand door alles wat ongemakkelijk of onjuist is te ontkennen of weg te wuiven, meent de actualiteitenrubriek.

EenVandaag laat onder meer docent en rapper uit de Amsterdamse Bijlmer Gideon Everduin aan het woord. Volgens hem zit racisme in Nederland in het systeem. “Het zit in het onderwijs, politie en justitie, op de arbeidsmarkt. Het racisme is institutioneel, het gaat verder dan de burger.

Het zit ook in kleine dingen, mensen die niet naast me komen zitten in de bus bijvoorbeeld, of hun tas vasthouden als ik kom aanlopen bij een pinautomaat.

Volgens hoogleraar Gloria Wekker is het ‘wijdverbreide verhaal dat de Nederlandse cultuur heel goed, open en tolerant is’. Daardoor zou kritiek hebben lastig zijn. “Dan is het meteen: nee dat is niet zo, want wij zijn heel open en tolerant.

Ook hoogleraar Isabel Hoving vindt Nederland racistisch. “De afgelopen jaren is racisme ingeburgerd en geaccepteerd, met name na de jaren nul.”

EenVandaag besteedt vandaag aandacht aan Sylvana Simons en racisme op radio en televisie.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen