Simone Weimans ergert zich aan witte bril media

NOS-presentatrice Simone Weimans vindt dat de Nederlandse media onderwerpen te vaak belichten met een ‘witte’ bril op. Dat vertelt de presentatrice in de Vriendin. Weimans ziet te weinig donkere mensen terug op tv. “Dat stoort me wel. Je ziet dat bepaalde onderwerpen niet aan bod komen, of vanuit een witte invalshoek. In reportages op tv over vluchtelingen bijvoorbeeld, komen de vluchtelingen zelf weinig aan het woord: het is meer praten óver“, aldus de geërgerde nieuwsster.

Donkere mensen worden vaak eenzijdig belicht, vindt Weimans. “Wat me weleens dwars zit, zijn de clichés. Laatst zag ik een vrouwenglossy met een artikel over dat R&B weer hip is.”

Er stond een modereportage in over soul met een vrouw met een afro, en er was een tekstje waarin stond dat konten weer in waren, met foto’s van Beyoncé en Nicki Minaj. Dat was het: R&B, soul en konten. Leuk, maar er zijn toch ook wel andere interessante verhalen te vertellen?”

Er zijn ook zwarte mensen die iets anders doen dan muziek maken of heel hard rennen. Interview eens een donker iemand als je een verhaal maakt over depressief zijn, of over de economie. Gewone onderwerpen.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen