‘Pauw verdient misschien nog wel meer dan Matthijs’

Mediakenner Marianne Zwagerman sluit niet uit dat Jeroen Pauw stiekem veel meer verdient bij de NPO dan Matthijs van Nieuwkerk doet. Dat zegt ze tegen de Metro. De NPO maakt elk jaar de salarissen van de presentatoren bekend die meer dan de balkenendenorm van zo’n 190.000 euro verdienen. Van Nieuwkerk is koploper met zo’n 570.000 euro, maar Pauw lijkt beneden de norm te zitten. Maar het zou goed kunnen zijn dat schijn bedriegt, aldus Zwagerman in de krant.

Minister Ronald Plasterk werkt aan een salarisplafond van 179.000 euro voor íedereen in de semipublieke sector, dus niet alleen bestuurders. Dat betekent ook dat presentatoren van de NPO, waaronder Van Nieuwkerk, niet meer mogen verdienen dan een minister.

Het is echter helemaal niet te controleren, aldus Zwagerman. “Mocht het zo zijn dat zijn salaris omlaaggaat, dan verzint hij wel een constructie om dat te omzeilen. Net zoals Jeroen Pauw dat heeft gedaan.”

Zwagerman doelt op BN’ers die zich laten inhuren via een bv en daardoor niet op de loonlijst van de NPO staan. “Jeroen Pauw wordt ook niet genoemd als grootverdiener bij de NPO, terwijl hij door allerlei weggetjes misschien zelfs meer verdient dan Matthijs. Het valt niet te controleren.

Er wordt heel vaak geroepen dat de overheid het wil controleren, maar het lukt ze nooit om de bonnetjes van de NPO ook daadwerkelijk te zien.”

Van Nieuwkerk heeft al vaker gedreigd met een NPO-exit als hij naar de balkenendenorm moet. Prima, vindt Zwagerman dat. “Het is niet zo dat niemand anders in Nederland het werk van Matthijs kan doen. Humberto Tan kan het bijvoorbeeld ook.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen