NPO-exit Matthijs van Nieuwkerk lijkt kwestie van tijd

Foto: RVDDe grootste nachtmerrie van Matthijs van Nieuwkerk komt uit: minister Ronald Plasterk heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee hij zo snel mogelijk een einde wil maken aan álle topinkomens in de (semi)publieke sector. Dat betekent dat de VARA-ster zijn salaris van 570.591 euro zou moeten inruilen voor een ‘karige’ 179.000 euro. En daar heeft Van Nieuwkerk geen zin in: de tv-ster maakt er geen geheim van dat hij niet van plan is hetzelfde werk te doen voor vier ton minder.

Van Nieuwkerk dreigde in 2013 in Broadcast Magazine al dat hij zich gaat beraden op zijn toekomst bij de NPO als het kabinet besluit dat niemand bij de publieke omroep meer boven de balkenendenorm mag verdienen.

Het zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk, namelijk dagelijks een aantrekkelijke talkshow maken en presenteren, elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg, dan zal ik daar in ieder geval eens over nadenken. Toch? Wie niet?”, zei hij in het tv-vakblad.

De VARA-ster heeft in 2011 serieuze onderhandelingen gevoerd met RTL 4 over het late night-slot van de zender. RTL-baas Erland Galjaard bood hem 1 miljoen euro per jaar.

Van Nieuwkerk zei ‘nee’, omdat hij zich thuis voelt bij de VARA en die omroep bereid was zijn salaris op te tillen naar bijna 600.000 euro. Maar: “Als ze hadden gezegd dat ik de Balkenendenorm zou gaan verdienen, dan had ik absoluut naar de commerciële omroep gegaan”, zei hij vorige maand in de RTL 7-talkshow van Wilfred Genee.

Het lijkt erop dat Galjaard Van Nieuwkerk weer mag bellen. Galjaard is ongetwijfeld nog steeds geïnteresseerd: De Wereld Draait Door is ’s lands meest bekeken talkshow en Humberto Tan, die het late night-slot kreeg toen Van Nieuwkerk ‘nee’ zei, lijkt over zijn kijkcijferhoogtepunt heen.

Overigens kwam vorige week het gerucht naar buiten dat De Wereld Draait Door-hoofdredacteur Dieuwke Wynia praat over de functie van zenderbaas van NPO 1. Van Nieuwkerk heeft meerdere malen aangegeven dat hij niet verder wil met DWDD als Wynia opstapt.

Het blad Paravisie voorspelde in december dat Van Nieuwkerk dit jaar bekendmaakt te stoppen met De Wereld Draait Door.

Lees ook:
Kabinet werkt aan salariskorting Matthijs van Nieuwkerk (vandaag)
Matthijs heeft topsalaris bij VARA te danken aan RTL (maart 2016)
‘Matthijs van Nieuwkerk stopt als presentator DWDD’ (december 2015)

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen