Metrocolumnist Ebru Umar opgepakt in Turkije

De Nederlandse columniste Ebru Umar, bekend van haar islamkritische columns in dagblad Metro, is zaterdagavond laat in haar buitenverblijf in de Turkse badplaats Kusadasi opgepakt door de Turkse politie. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt op Twitter en is bevestigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voordat haar telefoon werd afgepakt, zei Umar tegen The Post Online: “Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan.

Het enige wat ze eraan toevoegt bij The Post Online is: “Kun je verder aan de redacteuren van Pauw die mij steeds bellen duidelijk maken dat ze hiermee kunnen stoppen? Ik sta hen niet te woord.

Umar meldde het nieuws zelf op Twitter. “Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap. Ik heb het niet gehoord maar er is gefluisterd dat ik vast blijf zitten.

Nadat Umar haar telefoon en laptop moest afgeven, heeft de Turkse politie haar een nacht vastgehouden. Ze is nog niet op vrij voeten. Deze ochtend moet ze zich verantwoorden voor de rechter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ‘sinds de arrestatie in nauw contact met Ebru Umar en de lokale autoriteiten. “Het heeft de volle aandacht.

Politici zijn woedend om de aanhouding. “Blijf met je islamofascistische poten van onze Ebru Umar af, Erdogan“, twittert Geert Wilders bijvoorbeeld.

Umar schreef deze week een kritische column over de mail van het Turkse consulaat waarin Turkse Nederlanders worden opgeroepen om beledigingen van Erdogan te melden. ‘NSB’ertje spelen’, noemde Umar dat.

Update 15.37 uur – Umar is vrijgelaten, maar moet wel in Turkije blijven.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen