Kabinet werkt aan salariskorting Matthijs van Nieuwkerk

Minister Ronald Plasterk wil zo snel mogelijk een salarisplafond voor álle werknemers in de (semi)publieke sector, en niet alleen voor bestuurders. Dat betekent dat ook VARA-ster Matthijs van Nieuwkerk, de best betaalde Nederlander in de (semi)publieke sector, salaris moet inleveren. “Het is publiek geld, een publieke taak en de publieke sector. Dan is 180.000 euro mooi betaald“, zegt Plasterk, die hoopt dat de tv-ster alsnog bij de NPO blijft. “Ik vind hem altijd erg goed.

De Wet Normering Topinkomens schrijft momenteel voor dat bestuurders in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen dan het ministersalaris van 179.000 euro per jaar. In een wetsvoorstel stelt Plasterk nu voor dat álle werknemers in de publieke sector daar aan moeten voldoen, dus bijvoorbeeld ook wetenschappers en televisiesterren.

Bij de NPO lopen een aantal sterren rond die meer dan de norm verdienen, waaronder Antoinette Hertsenberg, Ivo Niehe en Giel Beelen. Van Nieuwkerk is met 570.591 euro per jaar de grootste grootverdiener.

Alleen medisch specialisten en luchtverkeersleiders zullen niet onder de norm vallen, aldus Plasterk.

Als het aan Plasterk ligt wordt de beperking van topinkomens zo snel mogelijk ingevoerd.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen