Derksen heeft geen spijt: ‘Marokkanen lichtgeraakt’

Johan Derksen heeft geen spijt van de uitspraken die hij maandagavond in Voetbal Inside deed over Marokkanen in het Nederlandse amateurvoetbal. Dat zei hij gisteren in de vrijdageditie van de RTL 7-talkshow. Derksen heeft enorm veel opschudding veroorzaakt met zijn uitspraken: zelfs politiek Den Haag, tot premier Mark Rutte aan toe, kwam met een reactie. Buitenproportioneel, vindt de voetbalanalist de aandacht voor zijn uitspraken. “Marokkanen zijn wel héél erg gevoelig.”

Volgens de voetbalanalist krijgt hij veel steun uit het land. “Ik krijg onderweg heel veel adhesiebetuigingen. Dat het goed is dat ik het heb aangekaart. Het was ook niet iets nieuws, het is gewoon een constatering van een feit.”

Derksen riep op televisie dat amateurclubs kapot worden gemaakt door Marokkanen. “Ik zit hier twintig jaar aan tafel en hebben werkelijk iedereen in de voetballerij op de hak genomen en kritisch benaderd. Dat was nooit een probleem. We hebben het verleden week twee minuten over Marokkanen gehad en Nederland staat in brand. Dat vind ik selectieve verontwaardiging.”

Dat sommigen hem als racist afschilderen, zoals minister Asscher, vindt Derksen verwerpelijk. “Dat vind ik verderfelijk dat je meteen als racist afgeschilderd wordt en in het Wilders-kamp neergezet wordt. Ik constateer slechts dat Marokkanen voor een probleem zorgen. Als we een probleem hebben met Molukkers, zeggen we ook Molukkers. En als het over Hell’s Angels gaat, hebben we het daar ook over.

Reactie op Borst

Hugo Borst riep in De Wereld Draait Door dat Derksen getraumatiseerd is, omdat hij vroeger gepest zou zijn door ‘kut-Marokkaantjes’. “Dat is me een gelul, zeg. Hoezo getraumatiseerd? Ik heb in Utrecht gewoond en ik moest dan wel eens naar het winkelcentrum in Kanaleneiland. Daar werd ik niet vrolijk van.

Later heeft Derksen in Gouda gewoond. “En op een gegeven moment heb ik gezegd: ‘Ik heb hier geen zin meer in.’ De overlast van Marokkaanse jongens destijds – twaalf jaar geleden – was voor mij een reden om te gaan verhuizen. De mensen die niet in de positie waren om te gaan verhuizen, gingen op gekke partijen stemmen. Ik ben niet persoonlijk getraumatiseerd, maar ik erger me er wel aan.”

Politiek correct

Al die politiek correcte prominenten hebben makkelijk praten, vindt Derksen. “Ik wil niet meer in een stad wonen waar overlast is van Marokkaanse jongeren. Al die mensen die politiek correct zijn, hebben makkelijk lullen als ze weet ik veel waar wonen, maar als je er tussenin woont, ervaar je wat voor overlast er is. Als om 18.00 uur de winkels dicht gingen, werden de Marokkaanse jongens de baas in de stad.

Ik benoem een probleem dat heel veel mensen herkennen, maar niemand durft het uit te spreken, want al die mensen beseffen waarschijnlijk beter dan ik wat het effect is als je het woord Marokkanen noemt.

Ondankbaar

Tot slot laat Derksen nog weten dat hij Marokkanen ondankbaar vindt. “Er zijn heel veel in Nederland geboren Marokkaanse jongens, die hier onderwijs krijgen, naar de ziekenhuizen kunnen, hier kunnen voetballen en meeprofiteren van alle sociale zekerheden en als het er op aankomt gaan ze voor het nationale elftal van Marokko spelen.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen