NPO online niet in hd-kwaliteit: ‘Dat kost miljoenen!’

Foto: RTLDe NPO is voorlopig niet van plan om de video’s op zijn gratis videodienst NPO Gemist beschikbaar te stellen in hd-kwaliteit. Dat is veel te duur, zegt een woordvoerder bij NOS op 3. RTL biedt zijn programma’s online aan in hd-ready-kwaliteit (720p), terwijl de NPO blijft steken op 342p. De NPO is van plan de kwaliteit iets op te schroeven, maar hd (1080p) gaat te ver. “Betere kwaliteit kost miljoenen. Al ons geld gaat op aan het maken en uitzenden van programma’s“, zegt een woordvoerder.

Hoge kwaliteit kan alleen tegen een meerprijs worden aangeboden, stelt de persvoorlichter. “Als we onze content op internet in hd willen aanbieden, dan kunnen we niet anders dan daarvoor de kosten in rekening brengen.”

Volgens de NOS zit er echter nog iets achter de lage kwaliteit van de NPO-video’s. Tv-aanbieders zouden in de contracten met de NPO hebben bedongen dat die kwaliteit in stand wordt gehouden, zodat de consument liever terugkijkt via de tv-aanbieder.

Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen”, beaamt Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO. “Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de tv-aanbieders minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.

Bogaerts vindt het jammer. Hij denkt dat je met hogere kwaliteit meer jongeren kunt bereiken. Maar dan niet in een betaalde omgeving. “We betalen al belasting voor de programma’s van de publieke omroep. Dan moet je hier niet extra geld voor gaan vragen.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen