Matthijs heeft topsalaris bij VARA te danken aan RTL

Foto: VARAMatthijs van Nieuwkerk heeft zijn salaris bij de VARA flink omhoog gekregen toen RTL in 2011 concrete interesse in hem toonde. Dat bekende de DWDD-ster maandag in het programma Wat Gaat Er Nu Door Je Heen. Van Nieuwkerk zit nu op 570.591 euro per jaar. “Het is een optelsom van een aantal zaken, waardoor je tot zo’n salaris komt. Er is bijvoorbeeld interesse van de overkant en zij willen je iets betalen. Dan ga je met elkaar om tafel en ga je kijken of je er uit kan komen.”

RTL-baas Erland Galjaard onthulde eerder dat hij Van Nieuwkerk 1 miljoen euro per jaar bood. Van Nieuwkerk nu: “Zij bieden een bepaald bedrag, dat ik bij de Publieke Omroep nooit kan verdienen. Dan ga je naar de Publieke Omroep terug en dan zeg je: ‘Als jullie me dit willen betalen, dan ga ik door met De Wereld Draait Door.’ Natuurlijk speelt geld in de onderhandelingen een rol. Altijd een beetje.

Van Nieuwkerk durfde een overstap naar RTL uiteindelijk niet aan. “Ze boden meer dan genoeg, maar er waren te veel redenen om toch bij De Wereld Draait Door te blijven. Ik voel me er thuis, ik mag er doen wat ik wil en het heeft al succes. Ik werk met ontzettend veel plezier bij de Publieke Omroep en ben blij met dit salaris.

Als de VARA zijn salaris níet had opgeschroefd, had hij waarschijnlijk wél voor RTL gegaan. “Als ze hadden gezegd dat ik de Balkenendenorm zou gaan verdienen, dan had ik absoluut naar de commerciële omroep gegaan.

De presentator baalt er niet van dat er zo veel kritiek is op zijn salaris. “Dat doet me niets meer, nee. Het is natuurlijk raar dat je salaris in de krant staat. Over het algemeen is dat iets wat je voor jezelf houdt.

Mijn salaris wordt semi-publiek betaald, dus ik vind het helemaal terecht dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Ik ben de best betaalde bij de Publieke Omroep. Dat vind ik niet zo gek.”

RTL 4 wilde Van Nieuwkerk destijds hebben voor het tijdslot 22.30 tot 23.30 uur. Uiteindelijk ging RTL met Humberto Tan in zee.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen